Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Analýza COVID-19 za august: Z týchto krajín bolo najviac importovaných prípadov
Zdielať na

Analýza COVID-19 za august: Z týchto krajín bolo najviac importovaných prípadov

BRATISLAVA / Úrad verejného zdravotníctva zverejnil analýzu vývoja koronavírusu za mesiac august. Za sledované obdobie zaznamenali 3 717 prípadov ochorení, z toho 2 474 vyliečených, 37 úmrtí a 1 206 osôb je na liečbe. Počet importovaných prípadov bolo až 416, a to zo 42 krajín sveta. Pozitívnou správou je, že v 3 okresoch do 31. augusta nebol zaznamenaný žiaden pozitívny prípad.

V auguste sa výrazne zvýšil počet nakazených na koronavírus. Zvýšená incidencia bola spôsobená najmä príchodom osôb zo zahraničia, s nimi súvisiacich prípadov spojených so zavlečením do niektorých firiem, zdravotníckych zariadení alebo rodín a tiež do rôznych táborov, kempov a podobných hromadných podujatí, ale tiež svadieb, rodinných osláv a podobných podujatí.

V rámci popísaného výskytu ide o tisícky osôb, ktoré sú evidované, je im nariadené izolácia, pozývané na vyšetrenie v predpísanom intervale a minimálne 10 dní sledované, niekedy aj dlhšie, teda až do času vyliečenia pacienta alebo dosiahnutia neinfekčného stavu. "V mesiaci august bolo týmto spôsobom podchytených celkom 9 321 osôb – tzv. kontaktov. Okrem toho v rámci preventívnych opatrení sú sledované osoby vracajúce sa zo zahraničia, z tzv. červených alebo rizikových krajín, ktorým je tiež nariadená izolácia a sú pozývané najskôr na 5. deň na testovanie. Týždenne je takto nahlásených v priemere 2 900 osôb," informoval ÚVZ SR.

Do covid analýzy bolo zahrnutých 1 526 prípadov ochorení pozitívnych osôb, u ktorých bolo vykonané epidemiologické vyšetrovanie a spracované všetky epidemiologické charakteristiky. Za dané obdobie bolo vykonaných 73 422 testov, z ktorých bolo prvýkrát pozitívnych 1526 testovaných,
t.j. 2,07 %. V priemere každý deň bolo zistených 40 nových pozitívnych prípadov.

Na Slovensku sa za uplynulý mesiac nevyskytol Covid-19 v troch okresoch - Gelnica, Poltár, Sobrance

Importované prípady

V priebehu mesiaca august sa zaznamenalo 416 prípadov importovaných nákaz zo 42 krajín sveta (27,2 % všetkých nákaz). Najvyšší počet importovaných nákaz sme zaznamenali z Ukrajiny – 137 prípadov, z Chorvátska 58 a z Česka 54 prípadov. 

​Formy príznakov

Počas augusta bolo 826 prípadov bez klinických príznakov (54 %), respiračnú formu malo 593 prípadov (39 %), 64 prípadov malo febrilnú formu ochorenia, v 18 prípadoch malo ochorenie pľúcnu formu, ojedinele sa vyskytli iné formy ochorenia – senzorická, črevná forma a pod. 

Počet úmrtí do 8. septembra zostalo na čísle 37. Vo veku 65+ zomrelo 9 mužov a 24 žien, vo veku 55-64 rokov zomreli 4 muži. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy