Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Odluka cirkvi od štátu rezonuje, SaS volá po širokej diskusii. Zisťovali sme, čo si o tom myslí verejnosť
Zdielať na

Odluka cirkvi od štátu rezonuje, SaS volá po širokej diskusii. Zisťovali sme, čo si o tom myslí verejnosť

BRATISLAVA / Prešiel týždeň a téma odluky cirkvi od štátu je opäť na stole. Tentokrát nie cez sociálnu sieť. Poslanci SaS volajú po širokej diskusii, ktorá by priniesla konkrétne riešenie. Slováci nato majú rôzne názory. Ochotu debatovať na túto nekonečnú tému za určitých podmienok nevylúčil ani premiér Matovič.

"Naozaj si myslím, že sa dá začať veľmi poctivá debata na túto tému, ale nie s krvavými očami od začiatku. Ani z jednej či druhej strany," vyjadril sa v minulosti premiér Igor Matovič. Hoci téme odluky cirkvi od štátu nie je témou programového vyhlásenia vlády, podľa SaS majú na to legitímne právo túto tému otvárať. No a zdá sa, že aj v koalícii je rozloženie sympatií k tejto téme tak 50 na 50. "V parlamente minulý rok na jeseň schválený zákon,ktorý schválil koncepciu financovania cirkvi. Ja to nepovažujem za vhodné to teraz otvárať," vyjadril sa minister práce Milan Krajniak. 

"Ja to nepovažujem za tému dňa, že by sme teraz hneď prichádzali s konkrétnym opatrením. Ale to, že by tá diskusia mala prebiehať je úplne legitímne," dodala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.  Neoficiálne diskusie na túto tému v parlamente bežia, stále ale nie je isté či sa pri parlamentných počtoch a aktuálnej situácii dostanú aj do fázy oficiálnej. "Ak sa dohodneme na tom, ako spravovať štátne pamiatky a či štát bude prispievať na správu kultúrnych pamiatok, ktorá sú v majetku cirkvi, tak tu cestu si myslím dokážeme nájsť. Keď ten začiatok bude poctivý, tak sa dopracujeme aj k dobrému riešeniu, " poznamenal Matovič. "Samozrejme, že aj toto bude jedna z vecí, o ktorej chceme diskutovať," podotkla podpredsedníčka SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová. 

Otázkou je, čo na to samotní občania. "Ja si myslím, že nie je vhodná doba na také. Už sa to mohlo skorej riešiť." "Cirkev tu bola omnoho skôr ako SaS, aj tie pravidlá ktoré sú nastavené, už nejakú dobu nastavené sú. Nemyslím si, že by SaS mala do tohto vstupovať." "Jednoznačne som za odluku." Takto zneli reakcie opýtaných ľudí na ulici. 

Okrem témy odluky cirkvi od štátu, chce SaS otvárať aj tému Vatikánskej zmluvy. Poslanci vraj zvažujú, že by sa s ňou obrátili na ústavný súd. Na ústavnom súde by v prípade podania chceli preskúmať, či zo zmluvy medzi Slovenskom a Vatikánom nevyplývajú jednej strane práva a druhej „len povinnosti". Zároveň by podľa Ďuriš Nicholsonovej chceli vedieť, či Vatikánska zmluva pristupuje rovnako k jednotlivým cirkvám na Slovensku a nezvýhodňuje niektoré z nich.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy