Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Lacným nákupom z Číny bude koniec. Vláda totiž schválila nový návrh
Zdielať na

Lacným nákupom z Číny bude koniec. Vláda totiž schválila nový návrh

SLOVENSKO/EÚ / Lacným nákupom z Číny bude koniec. Vláda schválila návrh, podľa ktorého po novom zaplatíme DPH aj pri sume do 22 eur. Obľúbený drobný tovar, ako napríklad príslušenstvo k mobilnému telefónu, drogéria a iné maličkosti tak už nebudú prechádzať úradmi bez povšimnutia a ešte si zaň priplatíme.

Dlhé roky platila pri nákupe cez internet z mimo krajín Európskej únie výnimka na tovar v hodnote do 22 eur a nemusela sa z neho platiť DPH-čka. Tovar prišiel jednoducho poštou rovno domov.

“Ideme zrovnoprávniť, či už zásielkový predaj, alebo v kamenných predajniach. Pretože vieme, že keď prídete v kamennej predajni, teda v obchode, tak samozrejme keď platíte do 22 eur, tak samozrejme vám DPH vyúčtujú, vy ju zaplatíte," vraví minister financií Eduard Heger. 

Predstavme si situáciu, že si objednávame cez internet napríklad obal na mobil z Číny za 15 eur. Po starom by sme si ho našli v poštovej schránke a tam by sa to končilo. Po novom, pre výpočet bude potrebné sčítať cenu tovaru, dopravy a prípadne poistenia, z čoho sa vypočíta clo. A keďže DPH sa platí aj z cla, z 15-eurového obalu sa stane vyše 21-eurový.

“Táto právna úprava znamená zrovnoprávnenie európskeho a neeurópskeho tovaru, keďže doteraz bol zvýhodnený práve ten neeurópsky očakávam mierny nárast práve európskeho tovaru," uviedol ekonóm a europoslanec Ivan Štefanec. “Európa musí nájsť účinné opatrenia, aby sme ochránili náš vnútorný trh," dodal Peter Pollák z Európskej ľudovej strany. 

Nová legislatíva sa pôvodne mala riešiť ešte pre niekoľkými mesiacmi, avšak kvôli koronakríze sa odložila. A podľa odhadu by táto zmena mala priniesť na budúci rok do štátneho rozpočtu 11 miliónov eur.

Legislatívna zmena už prešla vládou, potvrdiť ju ešte musí parlament. Drahšie budeme nakupovať od júla budúceho roka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy