Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Košice - víkendové mesto, ktoré si užijete do sýtosti
Zdielať na

Košice - víkendové mesto, ktoré si užijete do sýtosti

Zdroj: SITA

KOŠICE / Nájsť miesto, kde si za predĺžený víkend stihnete oddýchnuť, čo-to si pozrieť a ešte aj vyhovieť vašej polovičke, priateľom či deťom, môže byť pri plánovaní dovolenky výzvou. Existuje však mesto, ktoré svojou polohou a univerzálnosťou vyhovie rekreantovi i turistovi, umelcovi i športovci, a v neposlednom rade vinárovi i kávičkárovi. Toto mesto sa nachádza na východnom Slovensku a jeho meno je Košice.

SITA

​O Košiciach sa toho v súvislosti s cestovaním popísalo za uplynulé roky mnoho. Mohol za to najmä fakt, že v roku 2013 boli nositeľom titulu Európske hlavné mesto kultúry. Práve to ich “nakoplo” k tomu, aby sa začali profilovať ako ideálna destinácia pre každého. Teraz ponúkajú možnosť užiť si ich z každej strany. Ako to urobiť plnohodnotne a čo najefektívnejšie, sme pre vás rozpísali v stručnom itinerári.

Deň prvý

sita -

​Ak chcete pochopiť, čo je na Košiciach také výnimočné, musíte začať Hlavnou ulicou. Najdlhšia pešia zóna na Slovensku je plná vizuálnych podnetov, ktoré nemožno len tak prehliadnuť. Z každej strany vás vítajú pestrofarebné budovy a pred vami i za vami sa týčia pamiatky, ktoré svedčia o bohatej multikultúrnej histórii mesta. Pokojným tempom si tak môžete vychutnať nielen návštevu Dómu sv. Alžbety, no i priľahlej Uličky remesiel, dvoch zachovalých synagóg či prvej košickej studne.

Pri tomto korzovaní - ako miestni prechádzku po “Hlavnej” nazývajú - si môžete vychutnať ďalšiu obľúbenú činnosť Košičanov - vysedávanie na terasách pri dobrom vínku alebo miestnom pive. Ak túžite radšej po pokoji pod hviezdnou oblohou, najstarší hotel na Slovensku Bankov ponúka idylický wellness priamo v lone prírody.

Deň druhý

sita -

​Na druhý deň prichádza na rad širšie okolie Košíc plné zelene. Ľahšiu prechádzku, vhodnú aj pre deti, môžete absolvovať okolo Košického hradu a priľahlej Vyhliadkovej veže, z ktorej sa vám naskytne pohľad na úplne celé mesto. Neďaleko sa nachádza aj najväčšia ZOO v strednej Európe s DinoParkom, či adrenalínová Bobová dráha. Pre rodiny je stvorená aj Detská železnica, ktorá štartuje zo stanice Čermeľ a končí v Rekreačnom stredisku Alpinka.
Akčnejšie povahy si prídu na svoje pri turistike na chatu Lajoška alebo Kojšovskú hoľu, pri lezení v Rozlomitoch alebo splavovaní rieky Hornád.
Večer odporúčame opäť zamieriť do mesta, tentoraz do alternatívnej Tabačky či Kina Úsmev s čarovnou predzáhradkou, alebo do jedného z klubov na Kováčskej ulici.

Deň tretí

sita -

​Nadišiel čas spoznať aj okolie Košíc a stihnúť čo najviac “jedným šupom”. Túto podmienku najlepšie spĺňa Gemer, do ktorého môžete vstúpiť cez Jasovskú jaskyňu, pokračovať cez Zádielsky kaňon a napokon sa pokochať loveckým kaštieľom Betliar, ktorý patrí medzi najkrajšie a najzachovalejšie na Slovensku.
Ak si myslíte, že by ste za tri dni toho zvládli v Košiciach ešte viac, stránka oblastnej organizácie cestovného ruchu Visit Košice ponúka tipov naozaj požehnane.

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky. www.slovakia.travel

Súvisiace články

Najčítanejšie správy