Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vo veľkochove pri Trebišove pre africký mor utratili takmer 400 ošípaných. Ako došlo k zavlečeniu moru je otázne
Zdielať na

Vo veľkochove pri Trebišove pre africký mor utratili takmer 400 ošípaných. Ako došlo k zavlečeniu moru je otázne

LUHYŇA / Takmer 400 kusov prasiat museli utratiť veterinári u veľko-chovateľa v Luhyni. Dôvodom je 8 uhynutých prasníc a potvrdený výskyt afrického moru ošípaných. Farma tam fungovala bez komplikácií od roku 1983 a teraz za jediný deň prišla o všetky zvieratá.

Špeciálny tím dorazil na farmu v skorých ranných hodinách. Všetky ošípané boli utratené humánnym spôsobom. "Pomocou elektrického prúdu. Podľa váhy sa nastavuje prúd. Malé ciciaky sa usmrcujú injekčne," vyjadril sa Lukáš Fraštia, riaditeľ RVPS Trebišov. Odborníci doteraz nepoznajú odpoveď ako došlo k zavlečeniu moru na farmu. Vzhľadom na prísne opatrenia, ktoré tu boli zavedené v praxi, je nákaza zo strany diviakov vylúčená.

Celý chov skončil v kafilérii. Farma bola proti nákaze poistená, no bez finančnej kompenzácie zo strany štátu môže skrachovať. "Ministerstvo má v záujme odškodniť chovateľov ošípaných, ktorým boli nariadené veterinárne opatrenia na likvidáciu zvierat, kvôli africkému moru ošípaných rovnako, ako tomu bolo v minulom roku," uviedol hovorca ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Daniel Hrežík. 

"Ja sa vôbec na to nespolieham, lebo štát sa chová macošsky. Neviem či dostaneme trhovú hodnotu," dodal konateľ spoločnosti Agrozoran s.r.o. Vojtech Zelvay. Africký mor ošípaných je nákaza na ktorú neexistuje liek a dokáže prežiť v mieste výskytu dlhé časové obdobie. Veterinári tu preto umožnia obnovenie chovu najskôr až o 6 mesiacov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy