Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pripravte si dáždniky. Na týchto miestach zaprší, ojedinele aj s búrkami
Zdielať na

Pripravte si dáždniky. Na týchto miestach zaprší, ojedinele aj s búrkami

BRATISLAVA / V stredu bude na Slovensku oblačno až zamračené, na juhozápade územia zmenšená oblačnosť. Na viacerých miestach aj dážď, prehánky a ojedinele búrky - aj intenzívne.

Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej stránke. Pre Banskobystrický, Košický, Prešovský a Žilinský kraj od 8:00 do 17:00 platí výstraha 1. stupňa pred búrkami.

"S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 - 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 - 23 m/s (65 - 85 km/h)," upozorňuje SHMÚ. 

Meteorológovia vydali aj výstrahu 2. stupňa pred povodňami pre Žilinu, časť Rajčanka. Platí od stredy až do odvolania. "Vzhľadom na už spadnuté a očakávané trvalé zrážky predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, najmä na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom PA. Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov," informujú meteorológovia. 

Zároveň platí do odvolania  výstraha 1. stupňa pred povodňami pre Čadcu, Kysucké Nové Mesto, Bytču, Michalovce, Sobrance a Trebišov. 

Najvyššia denná teplota sa bude pohybovať od 18 až 23 stupňov Celzia, na juhozápade a miestami aj na juhu stredného Slovenska okolo 25 stupňov. Teplota na horách vo výške 1 500 metrov bude okolo 12 stupňov.

Fúkať bude slabý, na západe a postupne aj na východe severozápadný až severný vietor rýchlosťou tri až sedem metrov za sekundu (10 až 25 km/h), ktorý pri búrkach prechodne zosilnie.

Meteorológovia predpokladajú zrážky do 10 milimetrov, ojedinele, najmä pri búrkach, 10 až 30 milimetrov. Na východe výnimočne 30 až 50 milimetrov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy