Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Umelci odkazujú ministerke kultúry: Nebudeme ticho, chceme pracovať
Zdielať na

Umelci odkazujú ministerke kultúry: Nebudeme ticho, chceme pracovať

BRATISLAVA / Platíme rovnaké dane a odvody ako väčšina obyvateľstva, len pracujeme v špecifickom odvetví - hovoria zástupcovia viac ako 200-tisíc pracovníkov v oblasti kultúry. Sú to ľudia, ktorých síce nie sú na očiach, ale bez ich práce by väčšina kultúrnych podujatí nebola možná. Cítia sa diskriminovaní prístupom vlády, ktorá podľa nich nerieši efektívnu pomoc v tomto odvetví. 11-miliónová grantová ponuka ministerstva bude pravdepodobne dostupná len pre máloktorých z dotknutých profesií. Vravia, že ak sa to nezmení, slovenskú kultúru to môže na dlhé roky ochromiť.

Od septembra, teda už o 2 týždne, sa sprísnia podmienky pre verejné kultúrne podujatia a to sa priamo dotkne práce mnohých desiatok tisíc Slovákov. "Od šoférov, osvetľovačov, technikov, produkčných, kameramanov, zvukových technikov, nosičov, až po hudobníkov a umelcov, ktorí performujú umelecký výkon, ale bez tých 90 percent ľudí by to nikdy robiť nemohli," vraví zástupca Hudobnej únie Slovenska. 

"Tých 200 tisíc ľudí sú v podstate ľudia, ktorí sú pracujúci v kreatívnom a kultúrnom priemysle, ktorí tvoria viac než 9 percent zamestnancov na Slovensku. A celý tento segment, pokiaľ bude odstavený na nejaký čas úplne, nebude schopný sa rehabilitovať," pridáva sa zástupkyňa Hudobnej únie Slovenska Kristína Polorecká. 

"Organizátori, ktorí už teraz plánovali podujatia na september, sú v ohrození a veľa z nich bude musieť tie podujatia zrušiť. Je pravdepodobné, že ľudia v tomto sektore odídu robiť niekam inam, na základe toho ten sektor skončí, sa zlikviduje," poukazuje zástupca Združenia promotérov a festivalov Michal Berezňák. 

V spoločnom vyhlásení asociácií hudby, hudobných klubov, promotérov a festivalov, kultúrnych Inštitúcií či nezávislých divadiel sa hovorí o diskriminácii zo strany štátu k celému odvetviu. Žiadajú skutočnú systémovú pomoc. "Ak pomáhame odvetviam, ktoré mali 50-60 percentné výpadky, náš segment má cez 90 percentný výpadok," dodáva Smolka. 

"Nerozumieme vyjadreniu o doterajšom neriešení situácie zo strany štátu, konkrétne ministerstva kultúry. Od nástupu nového vedenia ministerstvo kultúry vyrokovalo s ministerstvom práce okamžitú pomoc umelcom v podobe odkladu platenia poistného, alebo v podobe finančných kompenzácií pre SZČO a tiež umelcov na voľnej nohe," vraví hovorkyňa ministerstva kultúry Zuzana Viciaňová. 


"Veľká väčšina ľudí pracujúcich v kultúrnom kreatívnom priemysle sú na tom sociálne úplne rovnako ako ktoríkoľvek iní zamestnanci v tejto krajine,  na rozdiel od nich už 5 mesiacov nemôžu pracovať. Budeme sa rozprávať s pani ministerkou vo štvrtok, uvidíme," dodal Smolka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy