Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Africký mor ošípaných potvrdili aj vo veľkochove. Ide o obce pri Trebišove
Zdielať na

Africký mor ošípaných potvrdili aj vo veľkochove. Ide o obce pri Trebišove

Archívna reportáž

TREBIŠOV / V okrese Trebišov sa po prvýkrát tento rok vyskytol africký mor ošípaných vo veľkochove. Ide o štvrté a piate ohnisko nákazy u domácich ošípaných v roku 2020. V jednom z týchto chovov ide až o chovnú stanicu s 380 kusmi ošípaných.

Ako informuje Štátna veterinárna a potravinová správa africký mor ošípaných sa dlhodobo vyskytuje v okrese Trebišov. Tento raz ide o ohniská nákazy v obciach Zemplínske Hradište a Luhyňa v oblasti, kde je už dlhodobejšie potvrdzovaný masívny výskyt nákazy a pozitívnych potvrdení AMO vírusu v populácii diviakov. 

"V chove v obci Luhyňa sa jedná o komerčný chov ošípaných s celkovým počtom 380 ošípaných, z toho 35 prasníc," informuje švps. 

Prvý prípad zaregistrovali minulý týždeň, kedy u jednej prasnici spozorovali zdravotné problémy a zviera náhle zomrelo. Pitva a odber vzoriek bol vykonaný na mieste. Počas víkendu uhynuli ďalšie dve prasnice. A príznaky majú aj ďalšie zveiratá. 


"V chove v obci Zemplínske Hradište sa jedná o registrovaný chov ošípaných s celkovým počtom 16 ošípaných, z toho 2 prasnice. V chove taktiež ako v predchádzajúcom ohnisku ochorela prasnica, ktorá následne uhynula. Postup súkromných a úradných veterinárnych lekárov bol zhodný ako v predchádzajúcom ohnisku AMO," informuje ďalej švps. Zvieratá v chove kde sa AMO vyskytol by mali byť utratené. 

"Vytvorené sú ochranné pásma (3km) a pásma dohľadu (10 km) v súvislosti s výskytom AMO (oba prípady) okolo ohnísk AMO. ŠVPS SR informovala bezprostredne po potvrdení nákazy Európsku komisiu, členské štáty Európskej Únie a podala hlásenie na Medzinárodný úrad pre nákazy (OIE) so sídlom v Paríži." 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy