Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kauza IRIS: Falošného lekára krajský súd prepustil z väzby na slobodu
Zdielať na

Kauza IRIS: Falošného lekára krajský súd prepustil z väzby na slobodu

BRATISLAVA / Škandál v domove pre seniorov IRIS v centre Bratislavy, kde zomrelo viacero dôchodcov a podľa svedkov sa tam drogovalo vo veľkom, sa spája s dvoma aktérmi - Ivanom Bihárym kuchárom alias lekárom a riaditeľom, a Vanessou Pútikovou upratovačkou alias zdravotnou sestrou. A práve Biháryho dnes krajský súd prepustil z väzby na slobodu s vymedzenými povinnosťami.

Ivan Biháry sa vydával za falošného lekára a riaditeľa domova pre seniorov Iris v Bratislave. Podľa obžaloby spolu s jeho kolegyňou Vanessou Pútikovou mali nezákonne a neodborne podávala seniorom lieky, čím im mohla spôsobiť vážne zdravotné komplikácie a dokonca až smrť. Okresný súd Bratislava I vzal falošného lekára do väzby ešte 24. júla. Teraz ale sudca Krajského súdu v Bratislave rozhodol inak. Obžalovaného Ivana Biháryho prepustil z väzby na slobodu, bez nutnosti náhrad väzby. "Pričom konštatoval rozsiahle prieťahy v predmetnom trestnom konaní. Rozhodnutie je právoplatné," informoval TV JOJ hovorca Krajského súdu Bratislava. 

Biháry bude musieť na slobode plniť povinnosti a obmedzenia, ktoré mu uložil sudca krajského súdu. Pravidelne sa musí dostavovať k probačnému a mediačnému úradníkovi v lehote ním určenej, nemôže vycestovať do cudziny počas trvania tresného stíhania. Pri zmene svojho pobytu je nútený to oznámiť polícii alebo prokurátorovi súdu, ktorý konanie vedie. 

Podľa obžaloby mala dvojica podávať lieky pacientom od roku 2016 do roku 2018. Za rok pritom v zariadení zomrelo približne 30 seniorov. Z tohto dôvodu bola nariadená aj exhumácia troch zosnulých. Obžalovaní mali dávkovanie liekov často prehnať. Čo malo za následok, že klienti spali aj tri dni bez toho aby sa prebrali. 

Prehovorili bývalí zamestnanci 

"Vždy chodil oblečený v zelenom alebo bielom a okolo krku mal fonendoskop. Všetci ho oslovovali doktor, či klienti, zamestnanci alebo príbuzní. Podával lieky, ordinoval lieky," uviedla bývalá zamestnankyňa o Bihárym.

Párty v Irise vraj boli na dennom poriadku. Svedkyňa pred súdom tvrdila, že lieky na tlmenie boli seniorom podávané, aby mali v noci od nich pokoj. Zamestnankyňa nám prezradila, ako prebiehali párty v Irise, "ona im ešte dala ten haropenydol, aby tí ľudia boli ticho. Lebo oni tam žúrovali. To tam tieklo potokom. Veľmi rušno tam bolo. Aj tam prespávali tí ľudia."

O svoje dojmy sa podelil aj syn poškodenej, "odtiaľ išiel alkoholický zápach, dym. A hudba hrala hocikedy, zazrel som, že tam niekto tancoval. " Pod vplyvom rôznych látok mala podľa svedkov dvojica v úvodzovkách ordinovať bežne. Jedna zo zamestnankýň uviedla," Vanesa fungovala tak, že si dala lexaurin keď mala depresiu, na to ibalgin na hlavu. Potom šla za Bihárym, tam si dali tvrdý alkohol - rum, koňak. Potom šli na balkón a zapálili si marišku. Večer som to aj videla, že na stole mali biely prášok, ktorý šňupali a práškový cukor to asi nebol."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy