Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Niektorí slovenskí učitelia budú musieť skončiť s učením. Podľa odpisov z trestných registrov mali problém so zákonom
Zdielať na

Niektorí slovenskí učitelia budú musieť skončiť s učením. Podľa odpisov z trestných registrov mali problém so zákonom

BRATISLAVA / Niektorí slovenskí učitelia budú musieť skončiť. Odpisy z trestných registrov totiž ukázali ich problémy so zákonom. Zaujímavé však je, že nevieme koľko ich presne je. Keďže čísla prokuratúry a ministerstva školstva sa líšia. Nehovoriac o tom, že nie je jasné, aké skutky vlastne títo učitelia v minulosti spáchali.

Práve táto kauza minulého roku odštartovala búrlivú diskusiu o tom, že všetci pedagógovia, ale aj odborní pracovníci musia mať svoj trestný register absolútne čistý.

A práve blížiaci sa začiatok školského roka je ten čas, keď musia všetci tí, ktorí prichádzajú do styku so žiakmi, dokladovať odpis svojho trestného registra. Prokuratúru tak zahltili tisíckami žiadostí. Dovedna viac ako 113 tisíc. "1551 žiadateľov malo v tomto registri trestov záznam. Teda v odpise registra trestov," vraví námestník Generálnej prokuratúry Jozef Szabó. 

Zaujímavé však je, že Ministerstvo školstva SR v tomto prípade hovorí o podstatne nižších číslach problematických pedagógov. "Momentálne máme identifikovaných 40 takýchto ľudí," vraví minister Branislav Gröhling. 

Tí budú musieť podľa ministra so svojou pedagogickou činnosťou skončiť. Absolútny nepomer v číslach však nie je, zdá sa, jediným problémom. Ani na prokuratúre a ani na rezorte školstva nám nevedeli povedať, či sa medzi pedagógmi nachádzal niekto so záznamom sexuálneho trestného činu, či extrémizmu, pre aký sa tento systém vlastne zaviedol.

"Jednalo sa o nejaké ekonomické trestné činy, nejaké drobné krádeže, nachádzali sa tam aj nejaké odsúdenia zneužívanie omamných látok. Ale neviem vám bližšie povedať," dodal Szabó. Námestník prokuratúry dodáva, že platný zákon nehovorí nič o tom, na aké trestné činy sa pri odpisoch má pozerať. A práve to ostro kritizuje europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová, ktorá v minulom volebnom období svoj návrh na takúto zmenu v parlamente stiahla.

"Upozorňovala som smerákov na to, že presne dôjde ku kriminalizácii pedagógov, ktorí si to vôbec nezaslúžia," vysvetľuje europoslankyňa. Jedným dychom dodáva, že súčasný stav je zlý a nerieši podstatu, prečo sa to celé vlastne zaviedlo. "Veľmi sa obávam toho, že sú to práve všelijaké pochybenia z mladosti a nejde o naozaj závažné trestné činy," dodáva. 

Aj to je jedným z dôvodov, prečo by sa takýto systém mal na Slovensku zmeniť. Minister školstva už inicioval debatu na túto tému. "Diskutujeme s pani ministerkou Kolíkovou, aby bol špecializovaný odpis, ktorý by vyriešil tieto problémy, lebo by sme presne vedeli zadefinovať to, čo hľadáme, alebo to čo chceme identifikovať," informuje minister školstva. 

"Máme o tom s ministerstvom školstva dialóg, predpokladáme, že k tomu bude vytvorená pracovná skupina, kde si ale myslíme, že by bolo dobré, aby bola zastúpená aj Generálna prokuratúra, ktorá register vedie," vyjadril sa Peter Bubla, hovorca ministerstva spravodlivosti. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy