Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Viac vody pre oblasť dunajských luhov. Aktivisti odovzdali ministrovi petíciu, žiadajú režim umelých záplav
Zdielať na

Viac vody pre oblasť dunajských luhov. Aktivisti odovzdali ministrovi petíciu, žiadajú režim umelých záplav

ŽITNÝ OSTROV / Viac vody pre vzácnu oblasť dunajských luhov v podobe simulovaných záplav, žiadajú aktivisti Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia. Petíciu za zmenu administratívnych postupov, ktoré znemožňujú efektívne zásobovanie časti Dunaja vodou, dnes odovzdali ministrovi životného prostredia.

Vzácne lužné lesy po výstavbe vodného diela v Gabčíkove nemajú dostatok vody. Aktivisti z BROZU na to upozorňujú roky, dnes na brehu Dunaja na Veľkolélskom ostrove odovzdali ministrovi životného prostredia Jánovi Budajovi petíciu za záchranu vnútrozemskej delty. Za 3 mesiace pod ňu pribudlo takmer 12 tisíc podpisov. Žiadajú viac vody pre vzácnu oblasť dunajských luhov a režim umelých záplav kopírujúci prirodzené kolísanie Dunaja. 

"Nedáva zmysel, aby sme sa nepokúsili vyhovieť tejto petícii, upraviť tento poriadok na manipulačný algoritmus, ak stúpa voda, púšťame viac vody, do lužných lesov. Voda odtečie a nepomôže Lužným lesom, energetike tiež nepomôže, lebo E má vtedy vody nadbytok a viac generátorov vo Vodnom diele Gabčíkovo nie je," vyjadril sa minister životného prostredia Ján Budaj. 


Treba zjednodušiť administratívny postup i frekvenciu umelých záplav. Doposiaľ bola jedna ročne a prietok sa každým rokom znižoval. "Ten proces bol často viacmesačný, s veľmi otáznym koncom aj termínom. Tá voda nesie pôdu, sedimenty, ale aj množstvo živín, z ktorých ten les, tá príroda žije, ten v minulosti vlastne hnojil celý Žitný ostrov, a dnes tie živiny púšťame ďalej do mora a krajina trpí suchom," povedal predseda BROZ Tomáš Kuší. 

"Manipulačný poriadok vyžaduje, aby to povoľovali znovu a znovu k danému termínu, samozrejme žiadne vzdutie Dunaja sa tým pádom nestihne," poznamenal minister.  "Aby tie ramená boli preplachované, aby tamtie živočíchy a rastliny mohli existovať," vyjadril sa aj prednosta OÚ Dunajská Streda Michal Deraj.  Vďaka prirodzeným záplavám na Veľkolélskom ostrove je viac živočíchov i rastlín.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy