Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zneužil a predal osobné údaje dospelých aj detí z Batizoviec. Polícia však vyšetrovanie zastavila
Zdielať na

Zneužil a predal osobné údaje dospelých aj detí z Batizoviec. Polícia však vyšetrovanie zastavila

POPRAD / Predali údaje z rodných listov dospelých aj detí. Obyvatelia osady v Batizovciach o pár týždňov prišli na to, že to nebolo len tak. Obchodný zástupca za nich uzavrel zmluvy o sporení na niekoľko tisíc eur. Podali trestné oznámenie, polícia však vyšetrovanie zastavila.

Začiatkom roka prišiel do osady v Batizovciach mladý muž zo stavebnej sporiteľne. Oslovil desiatky rodín a jeho ponuka bola lákavá. "Ponúkol za jeden rodný list 10 eur," hovorí oklamaná Dáša Čonková. "Moja dcéra má 11 detí, to je hneď 110 eur," pridala sa ďalšia oklamaná obyvateľka Linda Pačajová. 

Muž tak mal záujem o rodné listy bez rozdielu veku. Odmietol im však ukázať, čo podpisujú. "Povedal nebojte sa, nebude z toho nič, automaticky sa to zruší," vysvetľuje oklamaný Martin Goga. 

"Oni majú nízke príjmy, oni sa nechajú zlákať aj na 10 eur, oni si tie dôsledky neuvedomujú," tvrdí sociálna pracovníčka obce Miroslava Šalátová. O pár dní im prišli výzvy k zaplateniu a informácie o mesačných poplatkoch. Oklamaní podali trestné oznámenie a verili, že vinník bude vypátraný a ich osobné údaje už nik nezneužije. 

No po pár mesiacoch prišla z polície prekvapivá odpoveď. "Na základe vyhodnotenia zabezepečených dôkazov bolo rozhodnuté o odmietnutí veci. S uvedeným rozhodnutím sa stotožnil aj dozorujúci prokurátor," informuje policajný hovorca Igor Pavlik. "Tak čo urobíme so skutkom, ktorý sa stal? Stal sa ten skutok, tak mu dáme teraz vyznamenanie? Tak môžu aj ostatní tak robiť," myslí si zástupca oklamaných Gabriel Bodnár st. 

Ľudia sa navyše boja, že ich osobné údaje budú ďalej zneužívané. "Možno zobral na nás aj pôžičky, my nevieme, bojíme sa," hovoria oklamaní. Otázkou je, čo z takéhoto konania mladý muž mal. Na otázky TV JOJ inštitúcia, v ktorej mal pracovať, neodpovedala. Oslovených sporiteľňa upokojuje. "Zmluvy o stavebnom sporení, ktoré sťažovateľka namietala, sme ešte vo februári stornovali. Nevyplývajú z nich pre klientov žiadne povinnosti ani záväzky," informoval hovorca sporiteľne Radovan Slobodník. To však Gabrielovi Bodnárovi ani oklamaným nestačí. Chcú, aby polícia prípad otvorila a obrátia sa aj na prokuratúru. "Chcem dosiahnuť, aby človek, ktorý to robil to už nerobil a aj na výstrahu pre ostatných," dodal Bodnár. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy