Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Od septembra dostanú čiastočnú stopku viaceré podujatia, aj športové. Ako budú prebiehať?
Zdielať na

Od septembra dostanú čiastočnú stopku viaceré podujatia, aj športové. Ako budú prebiehať?

BRATISLAVA / Konzílium odborníkov rozhodlo od septembra obmedziť aj hromadné podujatia. Epidémilógovia vyslovene zakazujú akcie s účasťou nad tisíc ľudí v exteriéri, v interiéri maximálne do 500. Platí to aj pre športové podujatia. Obmedzenia sa budú týkať i kúpalísk a akvaparkov.

Epidémilógovia v súvislosti s počtom pribúdajúcích pozitívnych prípadov sa rozhodli skresať počty návštevníkov. S otvorením škôl navyše rátajú s hrozbou ešte masívnejšieho nárastu nakazených. "Práve preto, že dôjde k masívnej socializácii veľkého množstva obyvateľov Slovenska, my potrebujeme zase niekde ubrať," vyjadril sa minister zdravotníctva Marek Krajčí. 

Opatrenia:

Od 1. septembra 2020 do 1. októbra odborné konzílium neodporúča organizovať hromadné podujatia. Zároveň na toto obdobie plánujú zakázať organizáciu hromadných podujatí nad 1000 účastníkov v exteriéri. Taktiež sa zakážu hromadné podujatia v interiéri nad 500 účastníkov. Obmedzí sa aj návštevnosť kúpalísk a akvaparkov, plán je na maximálne 50 % kapacity návštevníkov.Tiež je v pláne uplatniť zákaz organizovania všetkých interiérových podujatí po 23:00 s výnimkou svadieb.

"Takýto nočný život častokrát je spojený aj s konzumáciou alkoholu, sú tam veľmi úzke kontakty," poznamenal Krajčí. Príchod jesene je spojený so začiatkom viacerých ligových súťaží, ktoré sa budú musieť tiež vysporiadať s obmedzenou kapacitou.

"Je to naozaj zo skúseností z iných krajín, kde vieme, že práve tá epidémia ochorenia Covid -19 v Taliansku, Čiernej hore alebo aj Chorvátsku, Srbsku sa práve rozvinula po organizácii veľkých športových podujatí, kde sa nakazilo veľké množstvo ľudí a vzápätí je ťažké dohľadať všetky kontakty," vysvetlil minister Krajčí. 

"Na začiatku sezóny tí ľudia budú v podstate hladní po športe. To obmedzenie bude trochu problém. Do obehu dáme len taký počet lístkov, aby sme toto nariadenie dodržiavali," vyjadril sa Ľuboš Cifra, manažér hádzanárov Považská Bystrica.

Budú sa konať maratóny?

Už začiatkom septembra sa má konať v hlavnom meste maratón, ktorého sa zúčastňujú tisíce ľudí. "Tých plánovaných 6-7 tisíc účastníkov, ktorých predpokladáme, že by sa podujatia zúčastnili, by bolo rozdelených do troch dní. Stále by malo byť do tých tisíc ľudí," poznamenal Jozef Pukalovič, riaditeľ bratislavského maratónu. 

"Zatiaľ nedisponujeme detailným informáciami o koordinácii spomínaného hromadného podujatia - maratónu," uviedla Daša Račková, hovorkyňa ÚVZ SR. 

Na jeseň je plánovaný aj náš najstarší, medzinárodný maratón mieru v Košiciach. Dátum, je stanovený na termín, kedy by aktuálne nariadenie už nemalo byť v platnosti, avšak konzílium nevylúčilo, že platnosť obmedzení sa bude podľa počtu nákaz predlžovať.

"Vyjadrenie k nariadeniam pripravíme až po 25.8.2020, keď prerokujeme organizáciu Medzinárodného maratónu mieru na krízovom štábe zvolanom k tejto téme. Prípravy pokračujú plynulo ďalej," povedal riaditeľ MMM 2020 Branislava Koniara. 

Akcie a jarmoky

Začiatok jesene sa spája s tradičnými jarmokmi a ďalšími kultúrnymi akciami. Viaceré samosprávy však už pri prvej vlne pristúpili k ich kapacitnému obmedzeniu alebo rovno zrušeniu.

"Mesto Trenčín je v súvislosti s pandémiou koronavírusu veľmi opatrné a nepripravuje na september žiadne hromadné podujatia. Ani v súčasnosti, počas letných mesiacov, a vlastne už od samého začiatku šírenia ochorenia COVID-19 sa mesto Trenčín snaží nevytvárať umelo možnosti na zhromažďovanie väčšieho množstva ľudí," uviedla Eva Mišovičová z Mestského úradu Trenčín. 

Pri podujatiach organizovaných inými subjektmi samospráva spolupracuje s hygienikmi. V Trnave chystajú len komorné akcie. Bratislava sa riadi semaforom, vyjadruje, koľko ľudí nakazí 1 pozitívny prípad. Momentálne je to pod 1, podujatia budú rušiť, ak by číslo presiahlo 1,2.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy