Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vodiči, pozor! Na cestách v týchto dňoch stretnete srnčiu zver viac ako inokedy
Zdielať na

Vodiči, pozor! Na cestách v týchto dňoch stretnete srnčiu zver viac ako inokedy

SLOVENSKO / August – lásky čas. Nie, nepoplietli sme si mesiace. Je čas srnčej ruje a revíry ožívajú. Všetko sa to začína naháňačkou, ktorá je súčasťou ľúbostných rituálov. Problémom je, že v tomto období štandardne plaché zvieratá strácajú ostražitosť a o to obozretnejší by preto mali byť vodiči. Poľovníci evidujú viac zrážok so zverou na cestách.

Súčasťou rituálu párenia je aj naháňačka. V srnčích revíroch to skrátka žije naplno a pozorovať môžete nevídané divadlo. "Srna z pachovej žľazy medzi raticami vypúšťa signál pre srnca, že je pripravená na párenie. Srnec z čelovej žľazy si ohraničí teritórium, kde ruja prebehne," priblížil Marián Porvažnik z PZ Okur Brekov. 

Srnce si teritóriá často narúšajú a dochádza aj k súbojom. Tie končia aj ťažkým poranením či dokonca smrťou. "Slabšie srnce sú vyradené a prevahu získavajú jedince vhodné na párenie," vysvetlil Marián Porvažnik. 

Tieto inokedy plaché zvieratá sa počas ruje správajú nevyspytateľne. A z tohto dôvodu dochádza aj k častejším kolíziám na cestách. "Srnčia zver, ktorá je aktívna aj počas dňa, môže spôsobiť kolíziu. Vo zvýšenej miere zaznamenávame zrážky so srnčou zverou," vysvetlil Alojz Kaššák, hovorca Slovenskej poľovníckej komory. 

"Parôžky, keď preniknú dovnútra vozidla, môžu spôsobiť aj zranenie nezlučiteľné so životom. Parôžky majú účinnosť ako zbraň," upozornil Porvažnik. 

Zrazenú zver z cesty brať nesmiete

Zrazená zver patrí užívateľovi príslušného poľovného revíru a mohli by ste sa v prípade, že zver z cesty zoberiete, dopustiť trestného činu pytliactva. Polícia radí - ak je už zviera na ceste a vy idete prirýchlo, radšej sa mu nesnažte vyhnúť. "Následky šmyku totiž môžu byť oveľa horšie, ako samotná zrážka so zvieraťom, to platí najmä pri jazde po diaľnici," skonštatovala Denisa Bárdyová, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR 

Policajné štatistiky hovoria o tom, že v minulom roku dochádzalo ku kolíziám áut so zverou takmer každý tretí deň. Jedna osoby pri tom zomrela a 73 ľudí potrebovalo pomoc záchranárov.

Za vlaňajšok ale poľovníci evidujú takmer stonásobne viac zrážok. Zaznamenávajú aj také kolízie, pri ktorých policajti nezasahovali. "V minulom roku sme evidovali 13-tisíc nehôd, ktoré spôsobila zver," zhodnotil Kaššák. "V tomto období majú zmyslovú činnosť nastavenú iba na reprodukciu a párenie, oni sú schopné motať sa okolo človeka, okolo auta, nevnímajú ho ako nebezpečenstvo," upresnil Porvažnik. 

"Keď bude srnčia ruja končiť, tak srnce, ktoré budú ešte stále hľadať rujné srny, budú v ešte intenzívnejšom pohybe," dodal Kaššák. 

Pri obci Báč trafil poľovník zámerne psa, s ktorým boli jeho majitelia na prechádzke. Bližšie informácie má Drahu Dobrovicsová: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy