Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Traja vyhostení ruskí diplomati už nie sú na Slovensku. Televízií JOJ to potvrdil zdroj z prostredia spravodajských služieb
Zdielať na

Traja vyhostení ruskí diplomati už nie sú na Slovensku. Televízií JOJ to potvrdil zdroj z prostredia spravodajských služieb

BRATISLAVA / Traja vyhostení ruskí diplomati už nie sú na Slovensku. Televízií JOJ to potvrdil zdroj z prostredia spravodajských služieb. Do Moskvy údajne odleteli dnes, potom čo ich o to po odhalení požiadala slovenská diplomacia. Na tento krok už zareagovali Američania. Ale aj Rusi. Už ohlásili, že chystajú recipročné opatrenia.

"Určite to boli aktivity, ktoré už naozaj nehorázne prekračovali to čo oni môžu tu robiť," vyhlásil exminister zahraničných vecí Eduard Kukan.Presné dôvody vyhostenia troch diplomatov známe nie sú. No podľa bývalého šéfa rezortu diplomacie Eduarda Kukana, takýchto príčin môže byť hneď niekoľko.

"Nie je to už tá klasická špionáž, sledujú kde máme vojenské základne, rozmiestnenie armády a podobne, ale skôr aktivity, ktoré sú namierené na snahu ovplyniť v svoj prospech politický systém v krajine,"  myslí si Kukan.

Pôsobenie na politikov, ich poradcov, ale aj novinárov či médiá a ich ovplyvňovanie. Aj to sú dôvody, ktoré sú vo výslovnom rozpore s Viedenským dohovorom, ktorý je pre diplomatov z celého sveta akýmsi svätým písmom. O tom, že vplyv Moskvy na slovensku politiku bol zjavne silný svedčia napríklad aj opakované cesty niekdajšieho šéfa parlamentu Danka do Ruska, či jeho verejne známe vystupovanie v rozpore so slovenskou zahraničnou politikou.
"Ruská propaganda je veľmi silná, profesionálne veľmi zdatná, finančne veľmi podporovaná. Preto treba aj z tohto pohľadu sledovať činnosti zahraničných diplomatov," pokračuje Kukan.


"Po tej zmene garnitúry po ostatných voľbách dochádza k tomu, že aj naši východní partneri v tomto prípade aj Rusko si budú musieť zvykať, že slovenská diplomacia a slovenská zahraničná politika bude oveľa čitateľnejšia a oveľa suverénnejšia," povedal XY Demeš.

Ruskí diplomati pritom podľa zdroja TV JOJ odleteli do Moskvy práve dnes. Ich vyhostenie však podľa informácií z vnútra rezortu diplomacie neprebehlo štandardne. Ruskému veľvyslancovi totiž nepredložil diplomatickú nótu priamo slovenský minister ale iba ministerský úradník. Rusi pritom už avizovali, že vyhostenieš nezostane bez odozvy.  "Nemôžem uviesť mená pracovníkov ruskej diplomatickej misie, zároveň však potvrdzujem, že bolo prijaté rozhodnutie o vyhostení troch pracovníkov Zastupiteľského úradu Ruskej federácie na Slovensku," informoval hovorca ministerstva zahraničných vecí Tomaga.


"Vyhlásenie ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky o vyhostení ruských diplomatov zo Slovenskej republiky pokladáme za nekonštruktívny a poľutovaniahodný krok miestnych orgánov, v rozpore s duchom plodotvornej spolupráce medzi našimi krajinami. Ruská strana si vyhradzuje právo na odvetné opatrenia, ktoré budú bezpochyby nasledovať," uvádza sa v stanovisku veľvyslanectva Ruskej federácie na Slovensku.


"Dá nám to pocítiť, oni sú v tomto veľmi dobrí. Oni sú šachisti. Naši diplomati v Moskve budú mať sťažený život," uviedol exminister.

A zatiaľ čo Rusi postup Slovenska kritizujú, Američania tlieskajú. No podľa expertov na zahraničnú politiku táto medzinárodná kauza by po krátkej kríze vzájomné vzťahy do budúcna príliš ovpyniť nemala. "USA oceňujú nedávne kroky, ktoré Slovensko podniklo na ochranu jeho zvrchovanosti. Slovenská diplomacia vyslala jasný signál, že nebude tolerovať ruskom politicky motivované trestné činy na slovenskej pôde, alebo v Európe," povedala hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí USA Morgan Otragus.

"Áno, Rusi sú naši slovanskí bratia a Rusko náš obchodný partner. Nič to však nemení na tom, že Slovensko je zvrchovaným štátom a nie banánová republika, kde sa môžeme vysmievať do tváre diplomatickým pravidlám," napísal na facebooku premiér Igor Matovič.


"Mnohovrstevnatosť vzťahov, ktoré Slovensko s Ruskom má, by toto by nemalo nejako veľmi výrazne ovplyvniť," myslí si Demeš.


"Napriek týmto nevraživým krokom ruská strana opätovne potvrdzuje, že naďalej zostáva verná dlhoročnej tradícii vzájomne užitočných a navzájom sa rešpektujúcich vzťahov medzi našimi krajinami a národmi," uvádza v stanovisku Ruská federácia.


Trojicu vyhostených diplomatov zrejme už v krátkej dobe Rusi nahradia novými diplomatmi. Otázkou však zostáva, čo bude ich pracovnou náplňou na Slovensku"Pôsobeniu cudzích spravodajských služieb sa SIS venuje spravidla už pred príchodom ich spolupracovníkov na územie SR. Ich činnosť sústavne vyhodnocuje a v prípade potreby prijíma bezpečnostné opatrenia. Tomuto strategickému cieľu prispôsobuje aj svoje operatívne kapacity," informuje SIS.

V rozhovore s Eduardom Kukanom sa dozviete aj to, ako také vyhostenie diplomata technicky vyzerá:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy