Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Nový pandemický plán: Vyhlásenie bezinfekčnosti, epidemiologocký semafór aj obmedzenia pre študentov
Zdielať na

Nový pandemický plán: Vyhlásenie bezinfekčnosti, epidemiologocký semafór aj obmedzenia pre študentov

BRATISLAVA / Po rokovaní pandemikcej komisie vlády SR informoval minister zdravotníctva a predseda komisie Marek Krajčí o druhej vlne koronavírusu, pandeimický plán bol prepracovaný práve v súvislosti s prebiehajúcou pandémiou ochorenia COVID-19.

Slovensko má nový pandemický plán, ktorý zabezpečuje pripravenosť krajiny na pandémiu akútnych respiračných ochorení aj do budúcnosti. Ako po rokovaní pandemickej komisie vlády SR informoval jej predseda a minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO), plán bol prepracovaný práve v súvislosti s prebiehajúcou pandémiou ochorenia COVID-19. "Jeho cieľom je eliminácia zdravotnej a ekonomickej záťaže obyvateľstva, chodu hospodárstva, verejného života, stanovenie úloh orgánov štátnej správy, samosprávy a odborných orgánov, ktoré riadia, zabezpečujú a plnia činnosti v spojitosti so zabezpečovaním verejného zdravia," povedal Krajčí. Podľa nového pandemického plánu sa podľa neho budú koordinovať postupy v prípade aj druhej vlny pandémie ochorenia COVID-19.

"Žiaľ, druhú vlnu pandémie ochorenia COVID-19 tu už máme. Nielen v našej krajine, ale aj v okolitých krajinách postupne stúpajú počty nakazených," uviedol Krajčí. Nárast druhej vlny je podľa neho ešte relatívne veľmi dobrý, situácia je pod kontrolou aj vďaka enormnému úsiliu regionálnych hygienikov a pracovníkov regionálnych úradov verejného zdravotníctva. Podľa ministra zdravotníctva by malo zasadať konzílium odborníkov a spolu s premiérom Igorom Matovičom by sa mohla prehodnotiť bezpečnosť jednotlivých krajín z hľadiska cestovania. "V stredu na rokovaní vlády prednesiem odporúčanie, aby sa zvážilo, že každé dieťa, ktoré bude nastupovať do školského alebo predškolského zariadenia, by malo mať k dispozícii čestné prehlásenie o dezinfekčnosti a absencii pobytu v zahraničí v posledných štrnástich dňoch," poznamenal Krajčí v súvislosti s blížiacim sa začiatkom nového školského roka. Rodič by mohol na toto dieťa následne čerpať OČR poradil minister. V čestnom vyhlásení by tiež malo byť uvedené, či sa dieťa za posledných štrnásť dní zúčastnilo hromadných podujatí, napríklad táborov. Pandemická komisia zároveň neodporúča cestovať v závere augusta do zahraničia.

Pripraviť na začiatok školského a akademického roka sa budú musieť aj stredné školy a vysoké školy s internátmi. Tým doporučujú, aby na internátoch zabezpečili karanténne zariadenia pre zahraničných študentov, ktorí budú študovať na univerzitách. Mali by tiež počítať so zriadením izolačnej izby pre potencionálnych pozitívnych študentov s ochorením COVID-19, kým nebudú môcť títo vysokoškoláci odísť domov.

Pri očkovaní vakcínou budú na tom podľa Pavla Jarčuška z Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach lepšie na tom krajiny, ktoré majú viac ľudí očkovaných na chrípku. Budú mať dostatočné pokrytie vakcíny proti chrípke a odpadne im jeden rozhodovací algoritmus, či ten človek bude mať chrípku alebo iné respiračné ochorenie. Dodal, že keď diskutovali o vakcíne na COVID-19 paralelnou otázkou bola otázka na vakcíny proti chrípke.

Podrobný plán pre školstvo

Podrobný plán opatrení v prípade druhej vlny šírenia ochorenia COVID-19 predstaví ministerstvo školstva budúci týždeň 18. augusta. Ako informovalo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR, od tohto dátumu bude školám vrátane internátov a jedální zasielať manuál s uvedenými opatreniami. Ministerstvo plánuje postupovať pri školách individuálne, podľa každého regiónu a situácie v ňom, a nie plošne. Plán bezpečnostných opatrení pripravuje spolu s Úradom verejného zdravotníctva SR.

"Manuál má obsahovať postupnosť krokov pre riaditeľov a zriaďovateľov, napríklad keď riaditeľ na škole zistí nejaký prípad ochorenia alebo podozrenia na ochorenie, bude vedieť, čo má robiť a ako má postupovať," priblížilo ministerstvo. Dodalo, že ohniská nákazy budú sledovať regionálne úrady verejného zdravotníctva. Tie budú naďalej rozhodovať o opatreniach v danej oblasti. Na školách v rizikových oblastiach budú platiť prísne opatrenia a v krajnom prípade môže prísť k ich zatvoreniu. Avšak na školách, ktoré nebudú v miestach nákazy, sa vyučovanie uskutoční štandardne.

Ministerstvo chce tiež pripraviť aj opatrenia pre sociálne znevýhodnených žiakov a posilniť portál Učíme na diaľku, ktorý spustilo 23. mája ako nástroj oficiálnej komunikácie počas prerušeného vyučovania na školách. V otázkach prípravy bezpečnostných a preventívnych opatrení chce spolupracovať so samosprávami či inými ministerstvami, ktoré pripravujú podobné opatrenia.

Prezenčná výučba na školách bola z dôvodu mimoriadnej situácie spôsobenej šírením nového koronavírusu od 16. marca prerušená. Deti z materských škôl a z prvého až piateho ročníka základných škôl sa mohli do lavíc vrátiť od 1. júna. Školy sa pre stredoškolákov a žiakov druhého stupňa základných škôl otvorili 22. júna.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy