Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Boj s koronou v TV JOJ: Nadštandardná ochrana sa vyplatila, koronavírus sme zastavili
Zdielať na

Boj s koronou v TV JOJ: Nadštandardná ochrana sa vyplatila, koronavírus sme zastavili

BRATISLAVA / Rúška, dezinfekcia rúk aj priestorov, plexisklá, meranie teploty a ďalšie prísne opatrenia. Tak to vyzerá v TV JOJ už od začiatku pandémie. Aj vďaka tomu sa v našej televízii podaril objaviť jeden pozitívny prípad koronavírusu, hoci náš kolega nemal žiadne príznaky. V pondelok je už po pretestovaní vyše stovky zamestnancov isté, že len vďaka prísnej ochrane a dezinfekcii sa nikto ďalší z nás nenakazil. Tiež to dokazuje, že poctivo dodržiavať opatrenia sa oplatí.

Od samého začiatku sú práve reportéri v priamom kontakte s prvou líniou, za informáciami sme sa presúvali do nemocníc, laboratórií, do červenej zóny či ubytovní pre repatriantov.

Vedenie televízie si uvedomovalo toto riziko, a to bol dôvod, prečo sa hneď od začiatku pristúpilo k nadštandardnej ochrane. "Už od začiatku prepuknutia pandémie v marci sme boli nútení zvýšiť naše bezpečnostné opatrenia, výrazne nad rámec všetkého, čo sa vyžaduje, vzhľadom na to, že veľa našich zamestnancov pracuje v prvej línii," uviedol Marcel Grega, generálny riaditeľ TV JOJ. 


Už pri vstupe do budovy sa kontrolujú rúška, dezinfekcia rúk a nainštalované boli ešte v marci zariadenia na meranie teploty. "Pri nasnímaní vyššej teploty jednoducho nepustia človeka do budovy," priblížil Dezider Fischer, technický riaditeľ TV JOJ. Platí to bez vínimiek, prísnym pravidlám sa nevyhli ani najvyšší ústavní činitelia. 

V priestoroch televízie, a to vrátane newsroomu, sú rozmiestnené germicídne žiariče, ktoré sú považované za najúčinnejší spôsob dezinfekcie vzduchu. "Sú nepriamo žiariace, môžu sa používať aj v prítomnosti ľudí," vysvetlil Fischer. 

Stoly redaktorov sú oddelené štítmi z plexiskla. Počas noci sa priestory čistia aj špeciálnymi priamo žiariacimi germicídnymi žiaričmi. "Používajú sa aj v zdravotníctve v operačných sálach, sú mimoriadne účinné a dezinfikujú aj plochy, aj vzduch," upresnil Fischer. 

Opatrenia musia dodržiavať všetci. Od upratovačiek, cez redaktorov, maskérky či vedenie. Vo výrobe bol zavedený špeciálny režim, kedy sa na nakrúcanie nedostanú ľudia bez testu. "Či už ide o seriály Nový život, Delukse, Inkognito alebo iné relácie, ktoré momentálne vyrábame, všetci herci a produkčný štáb musí byť otestovaný a takýmto spôsobom sme aj zistili, že jeden z našich spolupracovníkov sa otestoval pozitívne," poznamenal Grega. 

Práve vďaka prísne nastaveným podmienkam sa okamžite identifikoval aj prvý pozitívny prípad, hoci náš kameraman bol bez príznakov. Bol okamžite izolovaný, má sa dobre a po konzultácii s hygienikmi bolo postupne otestovaných viac než sto spolupracovníkov, ktorí s ním mohli prísť do kontaktu. 

Ukázalo sa, že opatrenia boli tak účinné, že sa nikto ďalší nenakazil. "Môžeme skonštatovať, že naše kontroly fungujú perfektne," dodal Grega. 

V špeciálnom režime funguje aj spravodajstvo. "Vytvorili sme v televízii červenú zónu, kde majú vstup len ľudia pracujúci v spravodajstve a s aktuálne negatívnym testom," doplnil Fischer. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy