Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Obedy zadarmo v školách končia. Doplatia na to vraj tí, ktorí pomoc štátu potrebujú najviac
Zdielať na

Obedy zadarmo v školách končia. Doplatia na to vraj tí, ktorí pomoc štátu potrebujú najviac

BRATISLAVA / Obedy detí v školách zadarmo sa už o 5 mesiacov skončia. Opatrenie bývalej vlády totiž nová vláda nedávno zrušila. Náhradou bude dvojnásobný daňový bonus pre deti od 6 do 15 rokov. Na ten ale budú mať nárok len pracujúci rodičia. ZMOS to kritizuje s tým, že na túto zmenu doplatia ľudia, ktorí pomoc štátu potrebujú najviac - čiže rodiny v núdzi.

"Týmto návrhom sa čiastočne tento pozitívny vplyv na tieto rodiny bude strácať," povedal výkonný podpredseda ZMOS Jozef Turčány. "Niektoré deti sa k obedom nedostanú kvôli tomu, že im rodičia nezaplatia, lebo nebudú mať finančné prostriedky dostatočné na to. A tieto deti v podstate zostanú viacmenej kdesi mimo toho celého systému," skonštatovala predsedkyňa združenia základných škôl SR Alena Petáková.


Pani Katarína má troch synov. Z toho dvaja sú školáci. Žijú iba z mála. Ak budú musieť platiť za obedy, ich rozpočet to poriadne zaťaží. "Pre dvoch pomaly 50 eur. A keď majú 3- 4 deti, tak je to dosť," povedala Katarína, matka troch detí. Rodina musí mesiac, čo mesiac rozrátať každý jeden cent. Katarína je na materskej dovolenke, manžel momentálne prácu nemá. Jeden zo synov cestuje denne do školy desiatky kilometrov.

"Starší syn dochádza do Sniny a nebude tam hladný. Viete, kým príde domov, tak sú aj štyri hodiny. To je dlho. Obed potrebuje, takže budeme to musieť zaplatiť," zhodnotila Katarína. Tá už teraz rozmýšľa, ako to zariadiť, aby ani mladší syn nezostal v škole bez teplého jedla. "Tak dám mu väčšiu desiatu, ale na obed čo? Druhé deti pôjdu na obed a on bude tam sedieť? Veľmi zle to je, mali nechať obedy. Nám tých 50 eur bude veľmi chýbať, ale budeme sa musieť uskromniť," skonštatovala Katarína.

Úrad vlády ale novinku obhajuje s tým, že takto rodiny s deťmi dostanú o 30 miliónov eur ročne viac. "Pre rodiny s deťmi je to výhodnejšie, pretože zatiaľ čo dotácia na obed zadarmo sa poskytovala iba počas školského roku, na daňový bonus má rodič nárok 12 mesiacov v roku. Obedy zadarmo však budú naďalej poskytované deťom, ktorých rodičia sú v ťažkej sociálnej situácii, alebo sú obaja nezamestnaní," uviedol stanovisko k danej situácii Úrad vlády SR.

"Mestá a obce na to budú musieť reagovať, že budú zvyšovať miestne dane, nájomné. Budú zvyšovať príspevky rodičom v školských zariadeniach," vyjadril sa Turčány. Podľa predsedníčky združenia ZŠ môže situáciu v súvislosti s novým opatrením skomplikovať aj to, že sa zníži počet prihlásených obedov detí.

V dôsledku toho budú musieť v jedálňach prepúšťať. Pritom už teraz nárast nezamestnanosti aj v súvislosti s pandémiou potvrdilo Ústredie práce. "Na konci júna tohto roku sme zaznamenali mieru evidovanej nezamestnanosti na úrovni 7,4 percentuálneho bodu. V porovnaní s februárom, čo bol posledný mesiac pred koronakrízou miera evidovanej nezamestnanosti vzrástla o 2,35," uviedla  hovorkyňa ÚPSVaR Jana Lukáčová.

A v jeseni ústredie očakáva ďalší nárast. Okrem toho rušenie obedov zadarmo samotné školy nevidia ako vhodné riešenie. "Už sme v nejakej situácii, kedy ten chod funguje a existuje a naozaj sa zvýšil počet stravníkov. Zrekonštruovali sa jedálne, tým pádom to školám pomohlo. Určite budú prepustení tí, ktorí boli poslední prijatí," zhodnotila Petáková.

Súvisiace články