Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Až pätnásťtisíc Vranovčanov je bez teplej vody. Súkromnej firme sa nepáči vypovedanie zmluvy od mesta
Zdielať na

Až pätnásťtisíc Vranovčanov je bez teplej vody. Súkromnej firme sa nepáči vypovedanie zmluvy od mesta

VRANOV NAD TOPĽOU / Až 15 tisíc obyvateľov Vranova nad Topľou je stále bez teplej vody. V meste je pritom spolu 26 kotolní. Všetky sú ale teraz vypnuté. Mesto totiž pristúpilo k vypovedaniu zmluvy, čo súkromná firma neprijala. Keď vo štvrtok prišli k hlavnej kotolni mestskí úradníci spolu s primátorom mesta, našli odomknuté dvere.

Nateraz k riešeniu prispela náhoda, keď mesto našlo otvorenú hlavnú kotolňu a v nej kľúče od tých ostatných. "Dvere boli otvorené. Dvere neboli poškodené. Vysvetľujem si to tým veľkým tlakom," poznamenal Ján Ragan, primátor mesta. 

Kontaktovali sme aj firmu, ktorá má, alebo podľa mesta mala, v prenájme mestské tepelné hospodárstvo. Po nezaplatených dlhoch za plyn ich odpojili. Bez vody však ostali ľudia, ktorí im zaplatili. S konateľom spoločnosti sa nám dnes nepodarilo spojiť. "Náš názor je, že nájomná zmluva bola ukončená," vyhlásil primátor. 

Je to už 11. deň, kedy vo Vranove nad Topľou chýba v domácnostiach teplá voda. Aj po obsadení kotolne mestom si ale na ňu Vranovčania ešte budú musieť počkať. "Chcem ešte poprosiť o trpezlivosť pár dní," poprosil primátor. 

Mesto už má predbežnú dohodu s miestnym podnikateľom, ktorý by mohol nastúpiť možno aj na budúci týždeň. Všetko ešte závisí na podrobnostiach nájomnej zmluvy aj na tom, ako o nej rozhodne mimoriadne zastupiteľstvo. "Keď všetko dobre pôjde a budeme seriózne spolupracovať, aby v piatok mali ľudia teplú vodu o týždeň, nie zajtra," opovedal Jozef Mihalčin, vranovský podnikateľ. 

Ústretovosť prisľúbil aj Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Oni musia vranovskej firme vydať licenciu na výrobu tepla. "ÚRSO v tomto mimoriadnom prípade pristupuje mimoriadne ústretovo," reagoval hovorca úradu  Radoslav Igaz. 

Odtajnili geologický prieskum v Istrocheme, aktivisti hovoria o ekologickej katastrofe: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy