Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Jozefa Majského našli. Policajti ho vypátrali na pražskej psychiatrii
Zdielať na

Jozefa Majského našli. Policajti ho vypátrali na pražskej psychiatrii

BRATISLAVA / Jozefa Majského, ktorý je právoplatne odsúdený na deväť rokov pre tunelovanie firiem BMG Invest a Horizont Slovakia, napokon vypátrali. Česká polícia ho v spolupráci so slovenskou stranou napokon našla na pražskej psychiatrii.

"Na základne získaných poznatkov od oddelenia cieľového pátrania slovenskej polície začali českí kolegovia preverovať miesta, na ktorých sa mohol zdržiavať právoplatne odsúdený Jozef Majský. Prvotné previerky neviedli k želanému výsledku. Získané indície napovedali, že odsúdený sa začal skrývať," informuje polícia na svojom profile na sociálnej sieti. 

​Policajti ho napokon vypátrali na pražskej psychiatrii. "Podľa posledného vyjadrenia ošetrujúceho lekára nie je Majský schopný akýchkoľvek úkonov, a preto zostáva hospitalizovaný," priblížila polícia. Z tohto dôvodu je Majský naďalej vedený medzi hľadanými osobami. S jeho advokátom Petrom Filipom sa nám spojiť nepodarilo.  

Vo veci sa začala angažovať aj prokuratúra v Prahe. "Vo vzťahu k vami opytovanej veci vám môžem potvrdiť informáciu, že mestské štátne zastupiteľstvo sa vecou zaoberá a spracováva európsky zatýkací rozkaz, ktorý vydal 30. júla Najvyšší súd Slovenskej republiky," potvrdil hovorca pražského štátneho zastupiteľstva Aleš Cimbala. 

"V tomto štádiu konania po právoplatnom skončení veci už ako prokurátor nemám kompetencie konať. Ďalší postup je vecou českých orgánov a Najvyššieho súdu SR, ktoré, verím, že budú konať aktívne a objektívne," reagoval Ján Šanta, prokurátor Úrad špeciálnej prokuratúry. 

Odsúdený je na deväť rokov za tunelovanie 

Po 18 rokoch v neprítomnosti Majského mu Najvyšší súd SR (NS SR) vymeral 9 rokov. Stotožnil sa tak s rozhodnutím Špecializovaného trestného súdu. Podľa informácií TV JOJ zo zdroja oboznámeného s trestným konaním bol Jozef Majský prepustený z nemocnice v českom Šumperku do domáceho ošetrenia. Českým justičným orgánom mal len oznámiť adresu jeho aktuálneho pobytu.

Advokát Peter Filip, ktorý zastupuje Jozefa Majského, jeho neprítomnosť obhajoval: "Toto nemá zmysel, Majský je 74-ročný človek. Nevieme, v akom je v súčasnosti zdravotnom stave, preto je potrebné tieto skutočnosti preveriť," uviedol. Prokurátor Ján Šanta s týmto názorom ale nesúhlasil. "Sú splnené podmienky na začatie súdneho konania. Majský sa neospravedlnil z neúčasti na dnešnom súde a prokurátor chce pokračovať," uviedol prokurátor. Najvyšší súd po porade nakoniec rozhodol, že hlavné pojednávanie bude prebiehať aj v Majského neprítomnosti. 

Jozef Majský sa voči rozhodnutiu Najvyššieho súdu SR odvolal. Senát na pojednávaní zamietol odvolanie Jozefa Majského v kauze podvodu nebankoviek Horizont Slovakia a BMG Invest. NS SR tak potvrdil rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, ktorý ho v roku 2015 odsúdil na deväť rokov odňatia slobody."Senát  Najvyššieho súdu, v zložení JUDr. Aleny Šiškovej, JUDr. Jany Serbovej a JUDr. Gabriely Šimonovej na verejnom zasadnutí odvolanie obžalovaného Jozefa M. zamietol ako nedôvodné. Rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu zo dňa 21.10.2015, ktorým bol Jozef M. uznaný za vinného z pokračovacieho trestného činu podvodu spolupáchateľstvom, za čo mu bol uložený trest odňatia slobody vo výmere 9 rokov, považuje senát Najvyššieho súdu za zákonný a správny," informovala v stanovisku hovorkyňa Najvyššieho súdu Alexandra Važanová.

Prokurátor Ján Šanta po 18 rokoch od začatia trestného stíhania označil prípad "kus svojho života". Obžalobu podával ešte v novembri v roku 2004. "Je to proces s mega obštrukciami, kde sme museli prekonať stovky prekážok, vykonať tisícky úkonov od prvého úkonu. Spravodlivosť sa musí raz dostaviť. Tomu verím," povedal po pojednávaní Šanta.

Advokát Majského Peter Filip považuje väčšinu skutočností, ktoré súd povedal, za nesprávne interpretované. "Určite využijem všetky zákonné postupy, ako zvrátiť toto konanie, ktoré považujem za nezákonné," uviedol. Podľa Filipa Majský nespravil chybu, že nereagoval na oznámenie o verejnom zasadnutí, ktoré tak pokračovalo aj bez jeho účasti.

 

Spoločník Fruni

Podstatou Majského podvodu v nebankovkách bolo to, že z Horizontu Slovakia mali fiktívne previesť 100 % akcií BMG Invest cez vtedajšieho konateľa Vladimíra Fruniho do údajne vymyslenej americkej spoločnosti Kavalier, ktorú zatupoval Patrik Pachinger. Po uzatvorení pobočiek po celom Slovensku Majský dal príkaz, aby z pobočiek jeho ľudia pozbierali peniaze, ktoré mu priviezli do jeho bratislavského sídla. Malo ísť o 5 bezpečnostných kufrov naplnených 40 miliónmi. Sám mal ovládnuť majetky v hodnote takmer miliardy. Jeho obhajoba bola postavená na tom, že Majský žiadne príkazy nepodpisoval a nikde oficiálne ani nefiguroval. Neúspešne.



Na procese použili aj nahrávku Fruniho.  
Vladimír Fruni, keď podvod s nebankovkami praskol, utiekol do zahraničia a snažil sa dokázať, že nebankovky nebol podvod ani pyramídová hra a predaj BMG Invest bol reálny. Telefonát, v ktorom ho Majský ubezpečoval, že po voľbách bublina spľaskne a s ňou aj celá kauza, bol pre rozhodovanie súdov dôležitý dôkaz. Obhajcovia ho spochybňovali ako nezákonne zhotovenú nahrávku.  "Ale potrebujem skutočne tie originály mať, pretože... ja ich nepotrebujem teraz vyťahovať, chápeš?" pýta sa Vladimír Fruni. "No len, prosím ťa, nevyprávaj toto a hlavne, aby nevedeli, kde si," odpovedá Majský.


Odškodnenie v nedohladne


Odsúdenie Majského nemá žiadny vplyv na odškodnenie oklamaných klientov skrachovaných nebankoviek. V procese za dlhé roky svedčili významní svedkovia. Napríklad šéf českej televíznej stanice Vladimír Železní, ktorý pred časom rozbiehal na Slovensku televíziu, v ktorej mala podiel práve nebankovka Horizont. Majského vraj nepoznal, a teda ani nededel, že do firmy mohla vstúpiť organizovaná skupina vedená práve Majským.

Odsúdenie Majského sa už nedožil ani Vladimír Fruni. Ten zomrel krátko po prepustení z výkonu trestu v Anglicku, kde začínal nový život. Zomrel v roku 2017.

Špecializovaný trestný súd odsúdil v roku 2015 Dávida Brtvu na deväť rokov, Patrika Pachingera na sedem rokov a Jozefa Majského na deväť rokov väzenia. V prípade Brtvu a Pachingera je verdikt súdu právoplatný, pričom Brtvu už aj podmienečne prepustili z výkonu trestu. Podľa rozsudku Majský, Dávid Brtva a Patrik Pachinger vytváraním falošných pohľadávok voči nebankovým spoločnostiam v období medzi septembrom 2001 a februárom 2002 spôsobili týmto inštitúciám škodu 448 miliónov slovenských korún. Zo zatvorených pobočiek nebankových spoločností sa obohatili o 53 miliónov korún. Činnosť trojice podľa obžaloby riadil Jozef Majský, ktorý zadával úlohy a zabezpečoval prostriedky. Vtedajší majitelia spoločností Dávid Brtva a Patrik Pachinger zase falšovali potrebné dokumenty. K usvedčeniu Jozefa Majského, Dávida Brtvu a Patrika Pachingera dopomohli aj svedecké výpovede vrátane výpovedí odsúdených Vladimíra Fruniho a Mariána Šebeščáka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy