Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nemocnice hlásia kritický nedostatok krvi, zásoby vydržia tak na dva týždne
Zdielať na

Nemocnice hlásia kritický nedostatok krvi, zásoby vydržia tak na dva týždne

SLOVENSKO / Nikdy nevieme, kedy ju budeme potrebovať my alebo naši blízki. Hovoríme o krvi. Ak môžete, pridajte sa k darcom. Národná transfúzna služba SR totiž aktuálne hlási nedostatok darcov krvi a nestíha pokrývať dopyt nemocníc. Čerpajú zo zásob, ktoré veru nie sú bezodné. Ak sa chystáte do zahraničia a chcete darovať krv, mali by ste tak urobiť ešte pred vycestovaním zo Slovenska.

Krv je nenahraditeľná, aj takto vyzýva Národná transfúzna služba SR (NTS) darcov v týchto dňoch. Výrazný je totiž rozdiel medzi počtom darcov a reálnou potrebou nemocníc.

"Krv je veľmi vzácna tekutina, jediným jej zdrojom sme my, ľudia. Nikto z nás nevie, kedy bude tu krv potrebovať, či už on sám alebo niekto z našich blízkych," pripomína Martina Frigová, projektová manažérka Národnej transfúznej služby SR. 

NTS hlási, že celkovo na Slovensku chýba na týždennej báze okolo 600 - 700 darcov. 

NTS SR

​Pri súčasnom tempe dopytu po krvi vyzerajú prognózy skutočne desivo. "Rátame to na týždne, možno jeden - dva týždne," upozornila Martina Frigová. 

Pravidelný darca krvi má vďaka darovaniu aj prehľad o svojom zdravotnom stave. Väčšinu darcov motivuje však najmä dobrý pocit. Uvedomujú si, že práve ich krv bude už čoskoro niekto potrebovať.

V lete býva nedostatok krvi veľkým problémom, na jednej strane sú darcovia odcestovaní, na strane druhej je krv potrebná viac ako inokedy.

A teraz situáciu komplikuje aj koronavírus, ktorý priniesol novú podmienku pre darcov. "Darca môže darovať krv až po štrnástich dňoch od návratu zo zahraničia," vysvetlila Martina Frigová s výzvou pre prípadných darcov, aby krv prišli darovať ešte pred cestou do zahraničia. 

Pre darcov naďalej platí, že sa môžu objednať na presný čas. V nemocniciach je aj v týchto chvíľach množstvo pacientov, ktorým práve darovaná krv teraz pomáha uzdraviť sa.

Veterinári spúšťajú novú aplikáciu pre domácich miláčikov. Register stratených a odchytených zvierat sú pod jednou strechou. Viac už povie Jana Veľasová: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy