Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Sexuálne zneužívanie detí cez internet sa stupňuje. Odborník radí, ako ich chrániť pred pedofilmi
Zdielať na

Sexuálne zneužívanie detí cez internet sa stupňuje. Odborník radí, ako ich chrániť pred pedofilmi

BRATISLAVA / Žijeme v dobe, kedy už aj deti majú prístup na internet a sociálne siete sú pre ne každodennou súčasťou. Za pozitívnymi aspektmi tejto novodobej technológie sa však skrývajú aj nástrahy, ktoré by nemali ignorovať najmä rodičia.

Detská dôvera je veľmi krehká, čo mnohí špekulanti využívajú predovšetkým na internete a sociálnych sieťach. O tejto téme prezradil viac riaditeľ Odboru prevencie KMVSR Jozef Halcin.

Aké sú nástrahy internetu?

"Boli by sme veľmi prekvapení, koľko času a s akými ľuďmi komunikujú naše deti na internete. Jedna z najhorších situácií je práve sexuálne obťažovanie, ktoré môže mať dohru aj vo fyzickom sexuálnom zneužití. Títo predátori často vyhľadávajú mladých ľudí, pri ktorých sa vydávajú za rovesníkov, ktorí im chcú pomôcť, ktorí im rozumejú v tých problémoch, ktoré majú. Snažia sa vyvolať dôveru vo vzťahu k týmto deťom. A postupne začnú reagovať aj na také šteklivé témy. Pri odhaľovaní a podobne, pošli fotku, spoznajme sa viac, mohli by sme sa stretnúť... A keď títo mladí ľudia pošlú takú fotku, na ktorej ukazujú viac, ako by mali v bežnom živote, tak ten páchateľ sa začne vyhrážať, že ak sa nestretnú fyzicky, tak takúto fotografiu zavesí na verejný priestor. No a tu už tie deti nevedia, čo ďalej."

Akým spôsobom by mali rodičia zabezpečiť na internete deťom bezpečné prostredie?

"Existujú aplikácie, ktoré môžu technicky obmedziť čas a priestor, kde deti môžu vykonávať svoje aktivity. Je tiež potrebné, aby rodičia komunikovali s tými deťmi, aby vedeli, čo navštevujú na tom internete, aby deti vo svojich rodičoch mali tú prirodzenú oporu - a to nielen vtedy, keď sa niečo stane."

Kedy by mali maloletí rozpoznať, že ide práve o sexuálneho predátora?

"Tí páchatelia to robia tak prešpekulovane. Takže pre dieťa to je veľmi ťažké rozoznať, keďže nemá žiadnu skúsenosť s takou vecou. Ale už vtedy keď sa začnú baviť o sexuálnych témach v zmysle, že pošli mi nejakú šteklivú foto, alebo nechcela by si sa mi ukázať na kamere, tak už vtedy treba jednoznačne stopnúť konverzáciu. Keďže deti nemajú s takými vecami skúsenosť, tak je potrebné sa s nimi o tom hlavne rozprávať."

​Viac o téme sexuálneho obťažovania na internete sa dozviete v rozhovore v priloženom VIDEU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy