Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nazrite s nami do unikátnej Biskupskej záhrady v Spišskom Podhradí. Prešla veľkou rekonštrukciou
Zdielať na

Nazrite s nami do unikátnej Biskupskej záhrady v Spišskom Podhradí. Prešla veľkou rekonštrukciou

SPIŠSKÉ PODHRADIE / Teraz sa pôjdeme túlať po našom krásnom Slovensku. Pozývame vás do Spišskej Kapituly, ktorá je súčasťou mesta Spišské Podhradie. V týchto dňoch tam finišujú práce na rekonštrukcii unikátnej Biskupskej záhrady. Zatiaľ sa na ňu dá pozerať iba cez plot, no po dokončení ju plánujú otvoriť pre verejnosť.

"Predchodcom tejto Biskupskej záhrady bol pôvodne prepoštský park, o ktorom máme zmienky už zo 17. storočia," hovorí archivár Monika Bizoňová. Zmienky hovoria o tom, že pri prvotnej podobe parku našli inšpirácie vo francúzsku a vyzeral ako taký malý Versailles. Vďaka výskumu a hľadaniu podkladov v miestnych archívoch, či dokonca v Budapešti sa historici dostali k nákresu z prvej polovice 19. storočia. Následný vývoj záhrady bol taký, že v niektorých častiach sa pestovala aj zelenina. Aj dnes v nej dominujú ovocné stromy. Zatiaľ sú z nich len stromčeky.

"Finálna verzia bude pre mňa osobne až za rok, dva, kedy tie stromy trošku dorastú," tvrdí hlavná projektantka obnovy Biskupskej záhrady Magdaléna Janovská. 

Toto je jeden zo salónikov v Biskupskom paláci. Pohľad na to, ako Biskupská záhrada vyzerala predtým, ponúkajú aj niektoré obrazy. "Toto je pohľad v podstate z tohto okná, ktoré tu máme," uviedla archivárka Monika Bizoňová. 

Takto to vyzeralo predtým ako sa pustili do obnovy záhrady. Dnes je z toho skvost, ktorý historickú Spišskú Kapitulu oživil. Popri Katedrále z 13teho storočia, či unikátnom Spišskom Jeruzaleme je to ďalšie lákadlo aj pre turistov. "Takže toto je tá hodinová veža? Toto je tá hodinová veža," dodáva Bizoňová. 

Práce v Biskupskej záhrade finišujú a pre verejnosť bude otvorená ešte tento rok. Jeden zo vstupov bude aj tento altánok, ktorý bol voľakedy súčasťou ochranných hradieb. "Určitou výhrou je aj tá možnosť, že sa nám podarilo prinavrátiť aj kompozičnú os tejto záhrady," povedala hlavná projektantka obnovy záhrady Magdaléna Janovská. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy