Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Špecialisti na výškové práce zachraňovali turistickú sezónu v Tatrách. Spíliť museli takmer 30 stromov
Zdielať na

Špecialisti na výškové práce zachraňovali turistickú sezónu v Tatrách. Spíliť museli takmer 30 stromov

VYSOKÉ TATRY/ZADNÉ MEĎODOLY / Do neprístupného terénu museli vyliezť dvaja špecialisti na výškové práce. Ich úlohou bolo zachrániť turistickú sezónu v okolí Tatranskej Javoriny. Spíliť takmer 30 stromov na vrchole 90 metrového masívu bola riadna fuška. Prácu im znepríjemňoval dážď a pomerne chladné počasie na toto ročné obdobie

Je už iba otázkou pár hodín, kým sa Zadné Meďodoly opäť otvoria. Čakalo sa na špecialistov, ktorí prišli nebezpečné stromy spíliť. "Tu je priestor, volá sa bránky, kde je skalný masív, bralo, ktoré je problematickejšie--, má výšku 80 metrov v tom najvyššom bode," vraví Eduard Lipták, výškový pracovník

Vyzeralo to, že chlapi idú na horolezecký výstup, ale čakal ich iný adrenalín. "Je tam viacero stromov, ktoré sú vo vývrte a teda môžu sa prevrátiť a spadnúť dole cez to bralo na turistický chodník," vysvetľuje Lipták. 

Nabalení museli zvládnuť asi hodinovú túru. V ruksaku si niesli laná aj sedačku, hore si potom na lane posúvali aj motorovú pílu, všetko muselo byť na milimeter presne, lebo robiť takúto pracú v horskom teréne je nebezpečné. Dôležité bolo pochopiť každé a jedno gesto. 

"Treba sa dobre zaistiť, treba vedieť, kde strom ďalej spúšťať, a hlavne bezpečne robiť všetko," vraví piliar a výškový pracovník Jozef Lompart. Chodník bol uzavretý a označený z oboch strán, našli sa ale turisti, ktorí o tom nevedeli. Aj preto bol pod skalami ďalší človek. Zhora mu hlásili všetko, čo sa chystajú urobiť. 

Keď stromy, ktoré boli vyznačené ako nebezpečné odstránia, lesníci ešte raz zmonitorujú terén a potom už bude zrejme Javorová dolina opäť bez obmedzení. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy