Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Štát neodkúpi Národný futbalový štadión od Ivana Kmotríka
Zdielať na

Štát neodkúpi Národný futbalový štadión od Ivana Kmotríka

BRATISLAVA / Vláda neodkúpi Národný futbalový štadión na bratislavskom Tehelnom poli. Navyše, nielenže ho neodkúpi, ale požaduje aj vrátenie už vyplatenej časti peňazí. Na stredajšom rokovaní bola schválená správa s analýzou zmluvy uzavretej medzi Slovenskom a spoločnosťou Národný futbalový štadión. Vláda Igora Matoviča podáva trestné oznámenie.

Štát neodkúpi Národný futbalový štadión od majiteľa Slovana a podnikateľa Ivana Kmotríka staršieho. Spoločnosť NFŠ bude tiež musieť vrátiť peniaze, ktoré už od štátu dostala. Informoval o tom podpredseda vlády SR pre legislatívu a strategické plánovanie Štefan Holý. Stalo sa tak na základe auditu, podľa ktorého sú zmluvy, ktoré štát uzavrel, neplatné. "Spoločnosť NFŠ nedostane 91 miliónov eur, zároveň žiadame vrátenie 27 miliónov eur," povedal Holý. "Pri zmluve o poskytnutí dotácie zo dňa 21. novembra 2013 sme presvedčení, že je neplatná a nevyvoláva žiadne právne následky. Zmluva o budúcej zmluve z roku 2016 je rovnaká, absolútne neplatná," vyjadril sa Holý.

Vicepremiér Štefan Holý má podozrenie, že mohlo v projekte dojsť k naplneniu niektorých trestných činov. "Po preštudovaní množstva materiálov sme dospeli k názoru, že konanie môže mať trestnoprávne následky, preto som odporučil vláde podať trestné oznámenie, keďže máme odôvodnené podozrenie, že mohlo v tomto projekte dôjsť k naplneniu znakov niektorých skutkových podstát trestných činov - porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku, machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe a zneužívanie právomocí verejného činiteľa. Vecou sa budú zaoberať orgány činné v trestnom konaní a dúfame, že sa tejto úlohy zhostia so cťou," uviedol Holý.

"Druhá strana má právo na ďalšie kroky. Naša pozícia je postavená na veľmi hlbokej analýze. Naše stanovisko je absolútne nespochybniteľné," myslí si Holý.

"Máme dlhodobo nevyriešený problém s Národným futbalovým štadiónom. Počas predchádzajúcich vlád sme tu mali čudné zmluvy a tento problém sme zdedili," vyjadril sa premiér Igor Matovič. Mená osôb, na ktoré budú podané trestné oznámenia síce nešpecifikoval, no upozornil aj na predchádzajúcich ministrov školstva. Ako ďalej uviedol vláda prijala jednohlasné uznesenie s návrhom a ďalším postupom o Národnom futbalovom štadióne.

"Netuším, aké všetky podklady mal pán Holý k dispozícii, lebo s nami vôbec nekomunikovali. Dozvedel som sa presne to isté a presne v tom istom čase ako vy, lebo materiál na vládu ani len sa nedal otvoriť," povedal Pavol Komorník, zástupca investora NFŠ, a.s. Zástupca investora dodal, že sa dva mesiace márne snažil s úradom vlády skontaktovať. Dnešnú tlačovku považuje za nezmyselnú. Nevylučuje žalobu. "Samozrejmá vec, budeme nútení sa brániť, veď to je nezmyselný atak, na strane jednej. Na strane druhej, ja som rád, že štadión tu stojí a s tým už sa nedá nič robiť. To už nikto odtiaľto neodnesie. To tu bude ďalších 100 rokov," vyjadril sa Ivan Kmotrík, investor NFŠ, a.s.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy