Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kauza Dobytkár: TV JOJ zistila, prečo Bödör ostáva na slobode
Zdielať na

Kauza Dobytkár: TV JOJ zistila, prečo Bödör ostáva na slobode

SLOVENSKO / Polícia naďalej rozplieta rozsiahly prípad s úplatkami v Pôdohospodárskej platobnej agentúre. Pre kšefty s agro-dotáciami sú väzobne stíhaní jej bývalí šéfovia a vplyvní podnikatelia. A stíhaný je aj nitriansky podnikateľ Norbert Bödör, toho sudca špecializovaného trestného súdu odmietol stíhať väzobne. A Televízia JOJ zistila, pre aké dôvody trestný sudca Michal Truban nevzal Bödöra do väzby. Podľa sudcu prokuratúra neustála prepojenie na úplatky z Pôdohospodárskej platobnej agentúry.

V závere minulého týždňa sudca pre prípravné konanie v korupčnej kauze "Dobytkár" rozhodoval 10 hodín o tom, či ďalších dvoch obvinených zoberie do väzby alebo nie. Norbert Bödör sa sám dostavil zo zahraničia, aby sa podrobil výsluchu. Vyšetrovatelia ho následne zadržali a predviedli pred sudcu. Podľa nich údajne pral špinavé peniaze vytiahnuté na úplatkoch z PPA organizovanou skupinou. S Bödörom k sudcovi priviedli aj údajného komplica, podnikateľa Petra Kubu. 

Na prekvapenie verejnosti nitriansky podnikateľ vo väzbe neskončil. A tu sú dôvody prečo. Podľa informácií TV JOJ práve pri tomto obvinenom prokuratúra pred sudcom neustála popísaný spôsob legalizovania príjmov z trestnej činnosti. Už skôr ďalší obvinený v kauze "Dobytkár" vyšetrovateľom popísal štruktúru získavania úplatkov z PPAčky. Legalizovať príjem z trestnej činnosti mal Bödör údajne takto: Podnikateľ Kuba cez svoju známu reklamnú firmu Roko kúpil v roku 2017 obchodné podiely v Bödörovej firme Bokran za 16 miliónov. A takto podľa polície legalizoval viac ako jeden milión a tristotisíc eur. Lenže sudcovi práve tu chýba Bödörove priame prepojenie na PPAčku a taktiež rovnako stíhaných bývalých šéfov agentúry, ktorí úplatky za pridelenie dotácií brali. 

"Vzhľadom na dôkazný stav bolo potrebné prisvedčiť obhajobným tvrdeniam obv. Ing. Bôdôra, že nijakým spôsobom nebolo preukázané, že by mal on legalizovať príjem z trestnej činnosti," píše sa v rozhodnutí Michala Trubana, sudcu pre prípravné konanie. 

Už v pondelok niektorí politici spochybnili rozhodnutie sudcu Trubana, ktorý o Bödörovej väzbe cez víkend rozhodoval. Jeho zaujatosť v prospech obvineného má preukazovať sudcove prepojenie na PPačku cez zmluvu, ktorú má s agentúrou podpísanú jeho rodina. "Podpisovala dcéra pána Trubana, ktorá je konateľom firmy, ktorá sídli v dome pána Trubana a prevádzkuje penzión, ktorý vlastní pán Truban," vyhlásil podpredseda NR SR Juraj Šeliga (Za ľudí). 

Naopak, v utorok sa Róbert Fico sudcu zastával. Pochybnosti o nestrannosti označil za verejný lynč, ktorý trvá už dva dni. "Nie je možné, aby bol takto atakovaný predstaviteľ súdnej moci predstaviteľmi výkonnej moci, zákonodarnej moci a médiami len preto, že prijal nejaké rozhodnutie," vyjadril sa poslanec Robert Fico (Smer-SD). 

Prokuratúra nekomentuje, prečo na možný konflikt sudcu nepoukázala ihneď pri rozhodovaní o väzbe. Faktom ale je, že sudca, na rozdiel od Bödöra, pri druhého obvinenom Petrovi Kubovi prokuratúre vyhovel a vzal ho do väzby. Práve pri ňom prokuratúra sudcu jednoznačne dôkazne presvedčila, že má mať prepojenie na bývalých funkcionárov PPAčky, ako aj na stíhaného veterinára Ľubomíra Kropila, ktorý fungovanie organizovanej skupiny podrobne popisuje, aj jeho ďalšie možné prepojenia na iné osoby a firmy, ktoré by na slobode mohol údajne ovplyvňovať. "Z uvedených dôvodov bolo preto návrhu prokurátora vyhovené a obvinený bol vzatý do väzby," vysvetlil väzobné stíhanie Kubu sudca Truban. 

Bödöra z údajnej nezákonnej činnosti v súvislosti s úplatkami z PPAčky polícii usvedčuje svedok, ktorý o tom údajne počul. Prokurátor sa o Bödörovu väzbu pokúša naďalej. Sťažnosťou, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR už pozajtra.

Norbert Bödör sa opäť ocitol pred výsluchom na NAKA: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy