Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Viaceré zmrzlinárne museli zatvoriť. Dôvodom je, že ich majitelia majú koronavírus
Zdielať na

Viaceré zmrzlinárne museli zatvoriť. Dôvodom je, že ich majitelia majú koronavírus

BOJNICE/PRIEVIDZA / Hygienici zatvorili zmrzlinárne v Prievidzi, Novákoch, Nitrianskom Rudne a Nitrianskom Pravne. Dôvodom je, že ich majitelia majú koronavírus. To však nie je všetko. Pozitívni sú aj dvaja zamestnanci. Hygienici predpokladajú, že počet infikovaných ľudí bude rásť. Už teraz ich je v tomto ohnisku desať. Nie je pritom jediné.

Baník z Karvinej


"V súčasnosti máme dve ohniská nákazy, jedno ohnisko nám spôsobil baník, ktorý pracuje v Karvinej," povedala regionálna hygienička z Bojníc Zuzana Tornócziová. Ten išiel po návrate domov z Česka na rodinnú oslavu. Tesne po nej sa dozvedel, že je pozitívny. Hygienici okamžite otestovali všetkých ľudí s ktorými prišiel do styku. Okrem baníka je pozitívna aj jeho manželka.

Ostatní sú negatívni. Oveľa vážnejšia je situácia v rodine 80-ročnej ženy z Macedónska, ktorá je hospitalizovaná v bojnickej nemocnici. "Je stále na umelej pľúcnej ventilácií, ten nález na pľúcach nie je pekný a stále je vo vážnom stave," uviedol námesník bojnickej nemocnice Milan Henčel."Zisťovali sme jej kontakty a nám potvrdilo osem kontaktov, všetko sú to rodinný príslušníci," informuje Tornócziová.

Problémová zmrzlina

Pozitívny je aj štvorročný chlapček. Synovia ženy, ktorá leží v nemocnici sú majiteľmi viacerých zmrzlinární v prievidzskom okrese. Hygienici ich okamžite zatvorili. "Máme v súčasnosti zatvorených šesť prevádzok," dodáva hygienička.

Okamžite otestovali aj zamestnancov. Dve brigádničky sú pozitívne tiež. Ďalších šesť zamestnancov otestovali dnes. Paniku spôsobila aj sms správa, ktorú dostali mnohí prievidžania. "Sms šírila správu, že zákazníci zmrzlín by mali zostať v karanténe," povedal hovorca mesta Michal Ďureje. Neznámy autor písal v mene mesta Prievidza. To ale tvrdí, že ide o poplašnú správu. "Od tohto sa dištancujeme, nie je to informácia z mesta," dodal Ďureje.

Ľudí ktorí si zmrzlinu v prevádzkach kúpili upokojujú nielen hygienici, ale aj minister zdravotníctva.
"Tie hygienické podmienky pri tej prevádzke boli nastavené správne, nepredpokladá sa, že by sa niekto mohol nakaziť," informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí. "Zatiaľ sme nezistili žeby sa šíril cez potraviny," dodáva hygienička Tornócziová.

Nováky

V najvyššej pohotovosti sú aj na mestskom úrade v Novákoch. Ten je z bezpečnostných dôvodov zatvorený. "V priestoroch mestského úradu sa pohybovala osoba podozrivá na koronavírus," uviedol primátor Novák.

O pár hodín neskôr sa zistilo, že je naozaj pozitívny. Išlo o jedného z mužov, ktorí tu vlastnia stánok so zmrzlinou. Hygienici o ňom vedia a tušia aj to, kto vírus do tejto rodiny priniesol. "Máme indície, že jeden tento nakazený sa vrátil z Macedónska a stretol sa s rodinou," upozornila hygienička Tornócziová.

Ak sa potvrdí, že cestu do Macedónska zatajil, čaká ho tvrdý postih.

Slovákov stále viac láka Jadranské more. Pozrite si reportáž:



Súvisiace články

Najčítanejšie správy