Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Chystáte sa aj napriek koronavírusu do Grécka? Tieto informácie by ste pred cestou mali vedieť
Zdielať na

Chystáte sa aj napriek koronavírusu do Grécka? Tieto informácie by ste pred cestou mali vedieť

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Situácia v Grécku v súvislosti s pandémiou koronavírusu je pomerne priaznivá. Aj preto sa Grécko nachádza na našom zozname zelených krajín. Ak ste sa predsa len rozhodli pre dovolenku v tejto krajine, mali by ste vedieť niekoľko pravidiel a odporúčaní, na ktoré netreba zabudnúť.

Cestovanie do Grécka

  • Grécko na slovenskej "mape" patrí medzi relatívne bezpečné krajiny z hľadiska cestovania a dovolenkovania počas koronavírusu. Ak chcete ísť do Grécka autom, dostanete sa tam len cez bulharsko-grécky hraničný priechod  Kulata – Promachon.
  • Ak ale nechcete cestovať zbytočne dlhé hodiny autom, môžete sa dopraviť lietadlom, a od 1. júla dokonca aj na ostrovy Korfu, Rhodos, Santorini a Kréta. 
  • Okrem cestujúcich z 27-člennej EÚ povoľuje Grécko vstup aj obyvateľom zo 14 nečlenských štátov mimo Únie a Schengenu, označených ako bezpečné.

"Turisti prichádzajúci do Grécka musia po novom povinne vyplniť online dotazník, a to 48 hodín pred príchodom do krajiny. Na základe dotazníka sa rozhodne, či sa budú musieť pri príchode do Grécka podrobiť testu na koronavírus," informoval štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus. Elektronický dotazník nájdete na tomto odkaze: https://travel.gov.gr/#/

Všetci turisti dostanú po vyplnení dotazníka QR kód, ktorý musia predložiť po príchode do Grécka v tlačenej alebo elektronickej podobe. "Skenovací kód bude obsahovať osobné informácie vrátane krajiny pôvodu a zoznamu štátov, ktoré navštívili za posledných 15 dní. Tým, ktorých budú testovať na COVID-19, nariadia izoláciu na adrese, ktorú majú uvedenú vo formulári, a tam budú čakať na výsledky," poznamenal Klus. 

Na čo sa pripraviť?

  • Rúška či tvárové masky  sa musia nosiť v MHD, taxi a v uzavretých priestoroch (obchody, lekárne, zdravotné strediská a pod.)
  • Na celom území Grécka platí, aktuálne len do 12. júla, dodržiavania odstupov v podnikoch či na úradoch
  • Premávka trajektov  z pevniny na ostrovy bola obnovená už 25. mája 2020, pred nalodením aj počas plavby platia prísne hygienické predpisy (meranie teploty, sociálny dištanc aspoň 1,5 m).
  •  Počet cestujúcich v turistických autobusoch  nesmie presiahnuť 65% celkovej kapacity. V osobnom taxíku, ktorý má napríklad 7 miest, sa môžu odviezť max. 3 cestujúci + vodič Pokuta za porušenie tohto nariadenia je vo výške 150 eur každej osobe vo vozidle.
  • V archeologických, historických priestoroch a v múzeách  je povolená skupinová obhliadka max. 8 osôb a to za predpokladu dodržiavania 1,5 m vzdialenosti a s rúškom.
  •  Pri stolovaní v reštaurácií môže pri jednom stole sedieť maximálne 6 ľudí.

Návrat domov

Pri návrate z Grécka sa aktuálne uplatňuje voľný prechod cez hranice. Netreba mať negatívny test na COVID-19 ani ísť do domácej izolácie. "Samozrejme za predpokladu, že ste medzitým nevstúpili na územie niektorých krajín, ktoré sú na našej cestovnej mape červené," dodal Klus. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy