Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Tipy na výlet od TV JOJ: Navštívte očarujúci ostrov na Dunaji, potešia sa aj vaše chuťové poháriky
Zdielať na

Tipy na výlet od TV JOJ: Navštívte očarujúci ostrov na Dunaji, potešia sa aj vaše chuťové poháriky

ZLATNÁ NA OSTROVE / Veľkolélsky ostrov neďaleko Komárna je jedným z posledných veľkých dunajských ostrovov na Slovensku. Snúbi sa tu hospodárenie človeka v súlade s prírodou a nespútaná divočina zaplavovanej krajiny. Po nížinných lúkach sa opäť preháňajú stáda kráv, oviec, kôz ale i kone. Poďte s nami na prechádzku a pozrite si tipy na výlet.

Na úvod túry na najväčší ostrov Dunaja, osvieženie v miestnom bufete a potom nás už čaká voz s Malým a Gaštanom. Veľkolélsky ostrov v katastri Zlatnej na Ostrove je unikát na 250 hektároch. Z jednej strany ho obmýva Dunaj, z druhej Mŕtve rameno, ktoré sa ochranárom z Brozu podarilo oživiť. Na ostrove si môžete vybrať z troch vyznačených turistických okruhov.  "Najkratšia trasa, najjednoduchšia je trasa Korýtka riečneho, smerom k Dunaju," opísal Tomáš Kušík, predseda BROZ. Popri ramene vedie trasa Bobra, stretnete ho najmä večer a najdlhšia je trasa Stepného dobytka. Okrem koní a iných domácich zvierat sa ich tu pasie viac ako stovka. "Záhradníčky, ktoré sa starajú o ostrov, udržiavajú krásne kvitnúce lúky, zastrihávajú kríky stromčeky v tom samotnom Lužnom lese to mimo chodníka fyzicky veľmi nejde, ale zase zoznámiť sa s komármi, žihľavou a takýmito typickými obyvateľmi Lužného lesa je tiež nejaký zážitok," poznamenal Tomáš. 

Krajina ako z rozprávky ponúka nielen pastvu pre oči, ale niečo aj pre chuťové poháriky. A kedysi sem dobrodruhovia chodili aj za zlatom z Álp. V jemných sedimentoch sa usádzalo práve v zákrute Dunaja.  Na lúkach oddychujú hucule, na ktorých si môžu zajazdiť aj deti. Očaria vás nielen hlavové vŕby, ale aj viac ako 300 ročné duby.  "My tu vlastne v priamom prenose sme videli obidva naše najväčšie druhy chrobákov, roháč veľký a fúzač obrovský," povedal Tomáš. 

Po vode je to príjemná hodinka ramenom i veľkým Dunajom. Nad ním si vystavali hniezda kormorány. Zakývame rybárom, turistom i novej generácii hľadačov zlata.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy