Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Boris Kollár nevylučuje odchod z koalície. Akurát sa naplní Sulíkov sen, tvrdí
Zdielať na

Boris Kollár nevylučuje odchod z koalície. Akurát sa naplní Sulíkov sen, tvrdí

Archívne video

BRATISLAVA / Predseda hnutia Sme rodina sa neplánuje vzdať stoličky predsedu Národnej rady. Koaliční partneri to v tejto situácii nechávajú na Kollára, hoci ho včera sulíkovci, a pred nimi kiskovci vyzvali na odchod. V pondelok sa však aféra s diplomovkou ocitne na stole koaličnej rady.

Vládna koalícia môže bez problémov fungovať ďalej so 78 poslancami. Pre médiá to dnes uviedol predseda parlamentu Boris Kollár v reakcii na kritiku, že jeho hnutie Sme rodina môže prípadným odchodom "povaliť" súčasnú koalíciu. "Akurát sa naplní Sulíkov sen, keď hneď po voľbách utekal za Matovičom a povedal mu, že urobme to sami bez Kollára," povedal šéf parlamentu. Kollár v súčasnosti čelí kritike koaličných partnerov pre kauzu diplomovej práce, pričom prípadný odchod z koalície hnutie Sme rodina zatiaľ nevylúčilo. "My nie sme prilepení na stoličkách a vydierať sa nenecháme," vyhlásil Kollár.

Predseda parlamentu zároveň povedal, že v súvislosti s kauzou diplomovej práce sa na popud koaličných partnerov najskôr ospravedlnil, potom oznámil, že nebude používať titul a následne sa ospravedlnil znovu aj za formu komunikácie. Niektorým to podľa neho však stále nestačilo. "Potom prišli a povedali - bolo by dobré, keby si odstúpil. A ja sa pýtam, toto nie je vydieranie?" opýtal sa Kollár. Myslí si pritom, že keby tak urobil, následne by mohli niektorí partneri žiadať jeho odchod z parlamentu alebo rozpustenie strany. "Uvidíte, ako nádherne sa zo všetkých tých stoličiek hnutie Sme rodina odlepí," povedal. O celej veci však podľa Kollára bude ešte rokovať poslanecký klub hnutia. "My sme jednotní v tomto," dodal.

​Poslanecký klub strany Sloboda a Solidarita (SaS) vyzval v stredu Borisa Kollára (Sme rodina) na odstúpenie z pozície predsedu Národnej rady Slovenskej republiky. Oznámila to predsedníčka poslaneckého klubu strany Anna Zemanová a predseda strany a minister hospodárstva Richard Sulík. Ten zároveň potvrdil, že strana pre kauzu Kollárovej diplomovky z vlády neodíde. Na rezignáciu predsedu parlamentu vyzvala aj koaličná politická strana Za ľudí. Boris Kollár dnes reagoval.

Fica Kollárova diplomovka netrápi

Robert Fico sa vyjadril aj k aktuálnej kauze Kollárovej diplomovky. Vyzerá to tak, že Smer nebude hlasovať ani požadovať, aby zo svojej funkcie odstúpil. "Niekto by od nás očakával, že budeme vyskakovať ako nejakí čerti z krabičky a zvolávať mimoriadnu schôdzu parlamentu, ale my máme narozdiel od Matoviča historickú pamäť....My sme vtedy nehlasovali proti pánovi Dankovi...Čo nás trápi sú "salto mortale" čo dnes predvádzajú pán Matovič a Sulík," podotkol. Fico celú kauzu a prešetrovanie považuje za nezmysel a podľa neho je scestné, aby sa teraz kontrolovali všetci Slováci.

"Vážené dámy a páni, to je taký nezmysel ako voda v prútenom koši...Namiesto toho, aby povedali, že sa Boris Kollár správa ako lekvár na polici, myslím, že taký výraz povedali pri pánovi Dankovi, tak obvinili celé Slovensko. Je to totálny nezmysel a mali by sme slovenskej verejnosti povedať, že odmietame takéto zahrávanie sa...To akoby sme povedali, že poďme preskúmať každého, kto nebol na základnej vojenskej službe, podplatil lekára a dostal modrú knižku," dodal ku Kollárovi Fico s tým, že "to posledné, čo nás pri pánovi Kollárovi trápi, on má iné veci na rováši." 

Blížiaci sa protest

Na Námestí SNP v Bratislave sa bude v piatok 3. júla konať protest za odstúpenie Borisa Kollára  z funkcie predsedu Národnej rady SR . Organizátormi udalosti s názvom "Za odpochodovanie plagiátorov z politiky" sú Komunita Zastavme korupciu, Naše Slovensko, Iná politika a Radikálna Filozofia. Informovala o tom projektová manažérka Nadácie Zastavme korupciu Klára Bernátová.

"Podnetom na usporiadanie verejného zhromaždenia je nedávne zistenie, že druhý najvyšší ústavný činiteľ SR získal vysokoškolský titul podvodom, za čo odmieta vyvodiť náležitú zodpovednosť. Ako sa ukázalo už v minulosti, obdobne získali tituly aj niektorí ďalší politici a političky," priblížila Bernátová. Usporiadatelia v oficiálnom stanovisku apelujú aj na nebezpečenstvo zľahčovania samotného problému. "Kollárov plagiát nie je len principiálnou záležitosťou, ale najmä činom, ktorý sa nedá pomenovať inak, ako vedomým podvodom. Prehliadanie podvodov pritom demoralizuje spoločnosť, vytvára neférové prostredie a nahráva tým, ktorí si to zľahčujú," ozrejmila Bernátová.

Organizátori protestu chcú poukázať na nedostatočne funkčný antiplagiátorský systém, ktorý podľa nich nie je schopný odhaliť doslovné skopírovanie množstva cudzieho textu do záverečnej práce. Na základe uvedených skutočností požadujú odstúpenie Borisa Kollára z postu predsedu NR SR, zefektívnenie antiplagiátorského systému na vysokých školách a vzdanie sa používania titulov u politikov a političiek, pri ktorých sa "jasne preukázalo", že získali titul obhájením záverečnej práce, ktorá je plagiátom.

Verejné zhromaždenie sa začína v piatok o 18:00 a vystúpia na ňom zástupcovia a zástupkyne Študentskej rady vysokých škôl, Komunity Zastavme korupciu, Renáta Hall z iniciatívy To dá rozum a ďalší. Pri účasti na zhromaždení je povinné nosiť rúško.

Pochybnosti o dosiahnutom vzdelaní a podozrenie z plagiátorstva pri písaní diplomovej práce zlomili krk brazílskemu ministrovi školstva ešte predtým, ako stihol nastúpiť do úradu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy