Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Odborníci odporúčajú očkovať sa proti chrípke, no ani ministerstvo nevie, koľko vakcín je objednaných
Zdielať na

Odborníci odporúčajú očkovať sa proti chrípke, no ani ministerstvo nevie, koľko vakcín je objednaných

BRATISLAVA / Hlavný hygienik odporúča v nadchádzajúcej sezóne očkovanie proti chrípke. Už dnes epidemiológovia varujú pred následkami chrípky v spojení s ochorením Covid-19. Lenže nákup vakcín nie je centralizovaný. Nakupujú ich lekárne, a tak ministerstvo zdravotníctva nemá prehľad o ich počte. Je preto otázne, či bude vakcín dostatok v prípade zvýšeného záujmu.

Počas minuloročnej sezóny bolo na Slovensko dovezených 250 tisíc vakcín proti chrípke, tohto roku zatiaľ veľkosť objednávky nepoznáme. Vplyvom pandémie je pritom nízka zaočkovanosť proti chrípke téma, ktorá rezonuje u epidemiológov, a to nielen u nás. Európska únia odporúča členským štátom, aby zvýšili zaočkovanosť obyvateľstva na 75 percent. "Jednoznačne odporúčame očkovanie proti chrípke. Pretože je to prevencia pred ochorením. Ale hlavne, ak človek chorý na chrípku príde do kontaktu s koronavírusom tie komplikácie môžu byť veľmi závažné," vysvetlila hovorkyňa ÚVZ, Dáša Račková. 

"Na Slovensku je veľmi slabá zaočkovanosť a tí čo sa dávajú zaočkovať, majú dobré skúsenosti. Obávam sa, že túto sezónu, čo príde, bude nedostatok očkovacej látky. Celosvetové výrobné kapacity sú limitované a ten záujem je vo svete veľmi vysoký," myslí si vedúca katedry epidemiológie Zuzana Krištúfková. 

"Posledné roky je zaočkovanosť pod päť percent, najvyššia bola pred desiatimi rokmi a dosahovala cez 12 percent," uviedla Račková. "Nákup vakcín nie je centralizovaný. Systém je nastavený tak, že vakcíny si objednávajú lekárne. Ministerstvo nateraz zmeny nechystá," povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

"Predobjednávky prebiehali v priebehu februára až apríla. V súčasnosti sa predobjednávky naplniť nedajú. A v zásade bude sa dať objednať v septembri, októbri. Áno, dopyt som zvýšil, navýšil som ho o 30 percent v porovnaní so spotrebou v minulých rokoch," dodáva hovorkca Lekárnickej komory Ondrej Sukeľ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy