Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Silné dažde v Liptove vytápajú bocianie hniezda. Matky museli chrániť mláďatá vlastným telom
Zdielať na

Silné dažde v Liptove vytápajú bocianie hniezda. Matky museli chrániť mláďatá vlastným telom

LIPTOV / Časté dažde potešia možno hubárov, ale robia starosti napríklad takým bocianom. Počas dažďa nemôžu poriadne rozprestrieť krídla a nechytia toľko potravy. Aj preto sú ich mláďatá v týchto dňoch často hladné. Bocianom v Liptove navyše silné dažde vytápajú hniezda.

Dlhotrvajúce daždivé počasie poriadne vytrápilo aj bocianov. Mláďatá chráni pred mokrom práve ich matka. "Mnohokrát tá maminka stojí nad nimi, aby im urobila taký dáždnik," povedal správca webu kukaj.sk Ivan Daráni. "Mláďatá, ktoré nie sú chránené rodičmi pred dažďom, môžu premoknúť aj prechladnúť," vyjadril sa riaditeľ správy CHKO Horná Orava Dušan Karáska. 

Pri sokoloch je zas tuhý boj o jedlo, ktoré sa kradne priamo vo vzduchu. "Doletí ku samičke s potravou, do toho priletí iná samica, vytrhne jej tú myš. Doslova si kradnú potravu," opísal situáciu Daráni. "Keď sokolíky hladovali, spolupracujeme aj s ochranou dravcov na Slovensku, ktorí nám poradili, čo im máme kúpiť, tak sme im nadrobno nakrájali aj mäsko. Maminka najskôr nakŕmila drobce, až potom si ona dala so samčekom," povedal Daráni.

Dážď ale na druhú stranu praje hubárom. Takto si hubárčenie pochvaľovali na lúkach v okolí Liptovského Hrádku, či v lesoch v okolí rieky Belej. "Máme prvé modráčiky, našli sme aj jedlu na vyprážanie," pochvaľoval si jeden z miestnych hubárov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy