Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Historická šanca na modernizáciu Slovenska: Z európskych zdrojov dostaneme miliardy eur
Zdielať na

Historická šanca na modernizáciu Slovenska: Z európskych zdrojov dostaneme miliardy eur

BRATISLAVA / Slovensko bude mať z rôznych európskych zdrojov k dispozícii 25 miliárd eur v najbližších siedmych rokoch. Je to historická šanca na modernizáciu štátu. Naši europoslanci preto chcú rokovať aj v domácom parlamente o tom, ako tieto peniaze čo najzodpovednejšie použiť.

Slovenskí europoslanci s výnimkou dvoch kotlebovcov, chcú čo najskôr diskutovať s poslancami národnej rady. Podľa nich čas beží a naši zodpovední politici musia spojiť sily a veľmi rýchlo sa zhodnúť na rozumnom a zmysluplnom využití európskych zdrojov. "Potrebujeme konečne ukázať, že vieme aj účelne, slušne a hospodárne čerpať európske prostriedky do posledného eura," uviedol europoslanec Vladimír Bilčík (Spolu).

Ide však o dlhodobý slovenský problém. Rôzne vlády doteraz neboli schopné užitočne vyčerpať obrovské peniaze na modernizáciu štátu, ktoré nám ponúkala Európska únia. "Pre Slovensko je úplne kľúčové a zobrali sme si to za svoje a už aj na ministerstve financií pracujeme na tom, aby sme boli pripravení, pretože vieme, že Slovensko bolo na chvoste v rýchlosti čerpania štrukturálnych fondov," vyjadril sa minister financií Eduard Heger (OĽaNO).

25 miliárd eur je obrovská suma. Pre porovnanie - celkové výdavky slovenského štátneho rozpočtu pre tento rok boli naplánované na 18 a pol miliardy. Teraz teda ide o to, aby sme ponúkaný balík využili čo najzodpovednejšie. "Teraz rozhodujeme o tom, ako bude Slovensko vyzerať o 10, o 20 rokov. Sú to naozaj kľúčové chvíle a kľúčové využitie týchto peňazí," skonštatoval europoslanec Ivan Štefanec (KDH).

"Slováci dokážu byť veľmi invenční, a ja si myslím, keď to správne nastavíme, tak to prinesie úžitok," povedal europoslanec Martin Hojsík (PS). "Veľmi dôležité bude pripraviť si doma štrukturálne reformy, na ktoré to použijeme," vyjadril sa podpredseda Európskeho výboru NR SR Peter Kmec (opúšťajúci Smer-SD).

Politici opakujú, že by bolo veľmi nezodpovedné, ak by sa dotyčné miliardy prejedli. Zjednodušene povedané, majú našu ekonomiku ako celok posunúť vpred. "Že to nebude zakonzervovanie súčasného ekonomického modelu s dôrazom na automobilky, ktoré tak či tak majú nejaký časový limit, ktorý im vyprší, a že skutočne budeme uvažovať o posunutí do 21. storočia," povedal predseda Európskeho výboru NR SR Tomáš Valášek (Za ľudí).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy