Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Heger vidí záchranu v školstve, Mikloš upozorňuje na rýchlu reakciu. Záchranný balík z EÚ naberá kontúry
Zdielať na

Heger vidí záchranu v školstve, Mikloš upozorňuje na rýchlu reakciu. Záchranný balík z EÚ naberá kontúry

BRATISLAVA / Slovenské školstvo, veda a ekonomika sú čoraz menej schopné konkurovať zahraničiu. Minister financií Eduard Heger teraz vidí veľkú príležitosť investovať peniaze od Európskej únie prioritne do školstva. Bývalý minister Ivan Mikloš upozorňuje na to, aby sa dôležité reformy urobil čo najrýchlejšie, iba tak budú mať potrebný efekt.

Už pred koronakrízou, ktorá stlačí naše hospodárstvo desať percent do mínusu tento rok sa vravelo, že nám uniká vlak zvaný priemyselná revolúcia 4.0.. Zmeniť to má približne 8 miliárd navyše k bežným eurofondom z mega balíka 750 miliárd nazvaného výstižne  - Európska únia budúcej generácie.

"Je bezprecedentnou príležitosťou na oživenie ekonomiky a riešenie nielen dopadov pandémie ale aj riešenia štrukturálnych nedostatkov,"  povedala vedúca ekonomických analýz zastúpenia Európskej komisie Lívia Vašáková.

Eduard Heger vie, kam by mala ísť najvyššia čiastka. "Školstvo je naozaj alfa a omega našej krajiny. Ak chceme Slovensko zdvihnúť na úplne inú úroveň a priniesť ľuďom omnoho lepšiu prácu, omnoho lepšie mzdy a omnoho lepšiu kvalitu života, tak v školstve je práve ten poklad ukrytý," vyhlásil minister financií.


Podľa bývalého ministra financií Mikloša, ktorý bol pri veľkých reformách slovenska a ktoré nás dostali na dobré priečky konkurencieschopnosti v roku 2006, treba byť pri veľkom množstve peňazí obozretní. "Bude veľmi dôležité, ako budú financie použité na to, aby modernizovali Slovensko," informoval Mikloš.


Zmenu systému si uvedomuje aj súčasný minister financií: "Verejné obstarávanie je ten najväčší moloch, ktorého musíme poraziť, ale vidíme, že sú krajiny, v ktorých sa to hravo dá."
Keby sa nám čírou náhodou, prianím šťasteny a dobrým astrálnym nastavením vesmíru tohto molocha historicky podarilo poraziť, takéto parádne vecičky by sme mohli na slovensku mať. "Lepší internet, lepšie vzdelávanie a podstatné zlepšenie nových technológií," uviedol europoslanec Ivan Štefanec.

Musíme byť v každom prípade rýchli. Prvý návrh plánu reforiem a investícií by malo Slovensko poslať do Bruselu už v októbri. Podľa Ivana Mikloša najlepšie v takomto formáte: "Za málo peňazí, veľa muziky…"

Zatiaľ sme to však vždy robili skôr naopak na Slovensku. Za veľa peňazí, málo muziky.

Tlačiarne na peniaze dostávajú v posledných mesiacoch zabrať. Centrálne banky sa nimi pokúšajú zachrániť kolabujúce ekonomiky, ktoré sa nevedia dočkať výrazného oživenia. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy