Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kauza zabudnutej firmy poslanca Gogu. TV JOJ získala jeho vyjadrenie k problému, zasiahnuť ale musel Kollár
Zdielať na

Kauza zabudnutej firmy poslanca Gogu. TV JOJ získala jeho vyjadrenie k problému, zasiahnuť ale musel Kollár

SLOVENSKO/RAKÚSKO / Poslanec vládnej strany Sme rodina Ľudovít Goga má problém. Svoje podnikanie bude vysvetľovať pred parlamentným výborom. Niekoľko dní sme sa snažil získať jeho vyjadrenie k podozrivému obchodu s respirátormi počas koronakrízy. Zasiahnuť musel jeho brat Boris Kollár.

Vráťme sa na začiatok. Investigatívni novinári upozornili na podozrivého rakúskeho podnikateľa, ktorý rozdával, no najmä pridraho predával respirátory v čase zúriacej pandémie a tvrdil, že ich našiel na Slovensku. Ide o Rakúšana egyptského pôvodu, s ktorým mal firmy poslanec Goga za Sme rodina v NR SR. Z jednej po nástupe do politiky ako sám tvrdí "zabudol" odísť. Pátrali sme, odkiaľ zo Slovenska mohol mať Rakúšan Elsayd Mahmooud milióny respirátorov.

"Vy ste sa ho nepýtali, že prečo hovorí, že má zo Slovenska tie rúška?  "Nie. To som sa ho nepýtal, to je jeho obchodná politika," odpovedal na otázku TV JOJ poslanec Ľudovít Goga. Rakúske médiá priniesli informáciu, že v obchode spomínaného Rakúšana urobili policajti raziu. Keď vynášali škatule s respirátormi, boli na nich čínske nápisy a adresa istej bratislavskej firmy. Majiteľa sme našli.

"Ako sa mohol k tomu dostať? Len zisťujeme."
-Čo? Čo sa... Normálne faktúry máme.
"Čiže vy ste mu to predali normálne na faktúru?"
-Áno, samozrejme," odpovedal podnikateľ Jia Hua Wang. 

Elsayed Mahmoud, bývalý spoločník poslanca Gogu tamojším médiám tvrdil, že respirátory zázračne našiel v opustenom sklade na Slovensku. Spolu 3 a pol milióna kusov. 

"On zobral... prvý bol na 13 tisíc kusov. A potom ešte 30 tisíc kusov," povedal podnikateľ Wang. Čínsky podnikateľ Jia Hua Wang žijúci na Slovensku nám tvrdil, že všetka dokumentácia je v poriadku. Dodal, že išlo o obyčajný biznis.

"Ako sa k vám dostal Elsayed Mahmoud?"
-Čo?
"Elsayed Mahmoud. Ten Rakúšan."
-Áno, normálne jeden kamarát, tak to potom išlo tak.

Spojil ich kamarát 


Podnikateľov teda spojil spoločný kamarát. Poslanca sme sa spýtali, či spoločným známym nie je práve on. Veď mal firmu s jedným z nich.
Poslanec odvtedy reagoval len písomne. S požiadavkou, že sa stretneme osobne a všetko vysvetlí. Po týždni sms-kovania sme teda zašli do parlamentu.

"Len povedzte, že či poznáte pána Wangu. To je celé."
-Dajme si stretnutie, jak sme si písali a dohodneme sa. Dobre?
"Kedy? Povedzte, kedy"
-Majte sa.

Do traktu predsedu parlamentu teda jeho brata Borisa Kollára sme sa nedostali. Po chvíli prišiel medzi novinárov. Pýtali sme sa aj na to, či je v poriadku, že v majetkovom priznaní zabudol jeho brat priznať podnikanie s Elsayedom Mahmoudom.

"Či ste sa o tom bavili...? "No povedal som mu, že je, prepáčte mi to, hlupák, že na to zabudol, teraz jeho rodina bude trpieť, lebo bude mať skrátený plat, to je celé," odpovedal Kollár. 
"Pred chvíľou nám ušiel spred kamery, že ide za vami, vy ste medzičasom..."
- Ja som zase ušiel sem, lebo ma volali. Takže asi je tam hore a čaká ma.

Rozhovor sa uskutočnil

Napokon sa predseda parlamentu ponúkol, že rozhovor s bratom vybaví. Tak sa aj stalo. Na kameru priznal, že aj Rakúšana, ktorý respirátory kúpil, aj Číňana, ktorý mu ich predal, osobne pozná. "Je možné, že oni sa možno pred tromi štyrmi, pred piatimi rokmi môžu sa stretnúť a môžu sa poznať. To znamená, ale ja s rúškami nič nemám spoločné," vyjadril sa Goga. 

Kto teda biznis, ktorý preveruje rakúska polícia dohodol, a kto je tým spoločný známym, poslanec nevie. Napriek tomu má problém za to, že nepriznal firmu, ktorú mal s jedným z nich. "Samozrejme, výbor sa tým zaoberať bude, lebo tá informácia, ktorá prišla, hovorí o tom, že niečo, čo mal uviesť v majetkovom priznaní, neurobil," dodal Richard Raši, predseda mandátového a imunitného výboru. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy