Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kauza štátnej siete Govnet: Podľa zistení TV JOJ polícia žiadnu zadržanú osobu neobvinila
Zdielať na

Kauza štátnej siete Govnet: Podľa zistení TV JOJ polícia žiadnu zadržanú osobu neobvinila

BRATISLAVA Kauza štátnej počítačovej siete Govnet pokračuje. Zadržaní zamestnanci agentúry, ktorá ju spravuje sú už podľa informácie TV JOJ na slobode. Polícia ani prokuratúra vyšetrovanie nekomentuje. Doteraz tak nie sú jasné odpovede na mnoho dôležitých otázok. Nevie sa ani to, či je štátna sieť dostatočne chránená v súčasnosti.

Utorok ráno. Národná kriminálna agentúra obsadila sídlo štátnej agentúry, ktorá spravuje počítačovú sieť všetkých najdôležitejších inštitúcií krajiny. Odviedli štyroch zamestnancov. Vrátane šéfa agentúry, či človeka, ktorý v nej mal na starosti kyberbezpečnosť. Napriek tomu, že polícia ani prokuratúra o podrobnostiach hovoriť nechce, Televízii JOJ sa podarilo zistiť, že štvorica zadržaných je už na slobode. Navyše bez akéhokoľvek obvinenia.

"Došlo k zadržaniu, oni asi podajú vysvetlenie a potom bude jasnejšie,"
vyjadril sa hneď po zásahu Vladimír Pčolinský, riaditeľ SIS. 

Jasnejšie to však pre verejnosť dnes vôbec nebolo. Riaditeľ Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby, Peter Ďurica mal ešte aj popoludní vypnutý telefón. Agentúra vydala len krátke stanovisko. "Situácia je momentálne v rukách polície, ktorej poskytujeme plnú súčinnosť. Rozhodovanie o zadržaných osobách a zaistených zariadeniach majú plne v kompetencii príslušné orgány činné v trestnom konaní."

Policajti bez obvinenia prepustili aj šéfa dohľadového centra NASESu Jána Kotradyho. V rozhovore pre TA3 povedal, že o nabúraní siete Govnet nevie vôbec nič a zneužitie informácií považuje za nereálne. "Žeby sa niekto dostal k vášmu rodnému listu, vaším osobným údajom, ktoré nahráte na portál Slovensko.sk si myslím, že je veľmi nepravdepodobné, pretože všetky údaje sú šifrované," vyjadril sa Ján Kotrady. 

Aj on hovorí že ide o búrku v pohári vody. Je pripravený brániť sa na súde. "Plánujem podať trestné oznámenie na neznámu osobu za krivé obvinenie, krivú výpoveď. Tento prípad je podľa môjho názoru len politická akcia s cieľom zvýšiť si mediálnu kampaň alebo niečo," dodal. 

Remišová na otázky TV JOJ odpovedala stroho

Na celý prípad ako prvá upozornila podpredsedníčka vlády Veronika Remišová. Informatizácia totiž spadá pod jej agendu. Napriek tomu, že v stredu jej koaličný šéf Matovič hovoril, že môže ísť o spravodajské hry, ona za tým žiadne hry nevidí a stále tvrdí jedno. "Nech to je tak alebo onak, je to obrovský škandál. Aj napriek tomu, že to polícia ešte nevyšetrila, vy to považujete za veľký škandál.V každom prípade. Ako som povedala. Sieť Govnet, aj v minulosti bola vážnym spôsobom bola narušená bezpečnosť štátu," vyjadrila sa.

"Podozrenia v súvislosti so zásahom NAKY sú veľmi vážne, očakávame odpovede, kto zasahoval do bezpečnostných štruktúr štátu. Aké informácie získaval a načo boli tieto informácie získavané. V súčasnosti nemáme odpoveď na tieto otázky, polícia prípad vyšetruje a je to v rukách polície," vyjadrila sa Veronika Remišová, vicepremiérka pre investície a informatizáciu. 

Televízia JOJ sa opýtala Remišovej aj na fakt, že boli všetci štyria zadržaní prepustení bez akéhokoľvek obvinenia. Dokonca sme kontaktovali aj orgány činné v trestnom konaní, no zatiaľ bez odozvy. "Odpovede na tieto otázky sú v rukách polície," odpovedala stroho vicepremiérka, následne povedala, že vyšetrovanie prebieha a je na polícii, do akej miery budú informovať. Na našu otázku, odkiaľ teda mala ona informácie o zásahu, odpovedala: "Hovorím ešte raz, sú to citlivé informácie, prebieha vyšetrovanie, ja viem toľko čo vy a takisto čakám odpovede na tieto otázky," povedala. 

Ako ďalej prebiehal tento rozhovor sa dozviete TU:

V celej kauze však ostáva množstvo ďalších nezodpovedaných otázok. Slovensko Digital upozorňuje na fakt, že verejnosť doteraz nevie, do akej miery a či je dostatočne komunikácia štátnych orgánov chránená aj po policajnej razii. "Aj ja si kladiem tú otázku, či už v tejto chvíli problém nepokračuje, či už je odstránený. A akým spôsobom to bolo zabezpečené, aby sme si do budúcnosti boli istí, že sa takýto problém nebude opakovať," poznamenal Ľubor Ilek, Slovak Digital. 

Raši k zásahu na jeho bývalom pracovisku

Viac svetla sa snažil do prípadu vniesť bývalý podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši. Polícia zasahovala aj na jeho bývalom pôsobisku.

"Informácie som zachytil medializované, čo je správne, lebo keď NAKA zasahuje, tak o tom nikto nemá vedieť, NAKA má zasiahnúť tak, že o tom netuší nikto, či je to bývalá vláda, terajšia vláda alebo ktokoľvek iný. Po druhé...verím, že keď NAKA zasiahla, že zistí niečo, čo bude relevantné a čo pomôže ochrániť bezpečnosť štátu," vyjadril sa Richard Raši. 

Podľa Richarda Rašiho je možné, že zariadenia, ktoré boli údajne nájdené na servroch, môžu po nedávnaych kybernetických útok napr na MINZV, súvisieť s ochranou štátnej siete.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy