Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovensko sa postupne spája so svetom. Obnovujú sa medzinárodné linky
Zdielať na

Slovensko sa postupne spája so svetom. Obnovujú sa medzinárodné linky

BRATISLAVA / Po postupnom uvoľňovaní hraníc medzi krajinami začína ožívať aj medzinárodná vlaková aj autobusová doprava a na oblohu sa vracajú lietadlá. Medzi 16. krajinami, ktoré Slovensko označilo ako bezpečné, však smerujú spoje len do niektorých. A zatiaľ je otázne ako budú naplnené cestujúcimi.

Po takmer troch mesiacoch pandemického odpočinku štartujú svoje motory aj medzinárodné linky a ľudia sa tak budú môcť dostať aj do zahraničia. "Začali sme hneď v sobotu chodiť do Viedne a Budapešti a na ich letiská. Veľmi dôležité je spomenúť aj linku do Hainburgu," informuje generálny riaditeľ Slovak Lines Pavol Labant. 

"Od pondelka 8. júna je možné cestovať zelenými autobusmi denne medzi Bratislavou a Viedňou. Budúci týždeň vyrazia prvé spoje medzi Slovenskom a Českou republikou," dodala tlačová hovorkyňa Flixbus Martina Čmielová. 

Podobne svoje spoje do zahraničia rozširujú aj železnice. "V súčasnosti sú obnovené spojenia len medzi Slovensko a Českom. Budúci týždeň obnovíme dopravu medzi Slovenskom a Rakúskom," uviedol Tomáš Kováč, hovorca ZSSK.  

Prvé lietadlo po výluke kvôli pandémii opustí bratislavské letisko v pondelok 15. júna. "Do Sofie v Bulharsku a z tých 19. krajín, kam boli otvorené hranice sa nás týkajú Bulharsko, Cyprus a Grécko," potvrdila hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Ševčíková. 

Pokiaľ ide o leteckú, autobusovú či vlakovú dopravu, pokiaľ ide o nosenie rúška, platí jedno pravidlo. "To rúško treba mať na tvári, aj keď sa pohybujeme v budove stanice," vraví Kováč. Zároveň majú cestujúci k dispozícii dezinfekčné prostriedky. Dôležité je aj obmedziť hotovostné platby. Obnovenie medzinárodnej dopravy vítajú aj ľudia. Mnohí tvrdia, že sa nemajú čoho obávať. "Pokiaľ sa dodržuje nejaká hygiena, tak nemusíte mať strach," tvrdia ľudia. Dopravcovia navyše dôkladne dezinfikujú priestory a ich vozidlá. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy