Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovensko nemá dlhodobý strategický plán, inšpirujme sa Rakúskom, hovorí vicepremiér vlády Štefan Holý
Zdielať na

Slovensko nemá dlhodobý strategický plán, inšpirujme sa Rakúskom, hovorí vicepremiér vlády Štefan Holý

BRATISLAVA / Hosťom v štúdiu u moderátora Jána Mečiara v rámci série predstavujúcej členov novej vlády bol Štefan Holý zo Sme rodina, podpredseda vlády pre legislatívu a strategické plánovanie. Ján Mečiar sa márne snažil nájsť o ňom na sociálnych sieťach nejakú súkromnú zaujímavosť, Štefan Holý nie je fanúšikom online prítomnosti. Aj keď je vďačný za technické vymoženosti, vďaka ktorým môže komunikovať so svojimi deťmi, ktoré študujú v Anglicku.

41-ročný Štefan Holý sa narodil v Novej Bani, vyštudoval právo paralelne na trnavskej aj viedenskej univerzite. Od roku 2001 pôsobil vo viacerých právnických firmách, v roku 2009 zložil advokátsku skúšku. Je ženatý, má dve deti. Od 21.3.2020 je členom vlády SR.

Na značnú pracovnú záťaž si zvykol už ako študent, keď popri dvoch právnických fakultách v dvoch mestách ešte aj pracoval: "Vstávate ráno o štvrtej a líhate si večer o jedenástej," opisuje skúsenosti.

Po vzore rakúskych študentov začal kontaktovať rakúske advokátske kancelárie vo Viedni a pýtať sa, či by mali miesto pre študenta na prax. "Podarilo sa to zhruba na 350. pokus," dodáva srandovne. 

Napokon sa stal až konateľom a spoločníkom právnickej firmy: "Robil som niečo medzi advokáciou, investičným bankovníctvom a strategickým poradenstvom, takzvané transakčné poradenstvo."

Na otázku, prečo opusstil úspešnú kariéru a vybral sa robiť politiku odpovedá: "Som človek, ktorý potrebuje neustále niečo tvoriť, robiť. Po skoro 20 rokoch v advokácii som mal pocit, že som vyčerpal možnosti na kreativitu a tvorbu."

Jeho nápady, čo by sa dalo na Slovensku urobiť, sa zapáčili najprv Milanovi Krajniakovi a potom aj Borisovi Kollárovi. Na slová, že ekonomický volebný program strany Sme rodina vlastne vytvoril on sám, reaguje so slovami: "Nejaký priestor som dostal, áno."

Okrem prísľubu výstavby tisícok dostupných nájomných bytov prišiel aj s nápadom akejsi štátnej požičovne áut pre občanov. V mnohom považuje za vzor Rakúsko a je presvedčený o tom, že viaceré slovenské štátne firmy by tiež mohli úspešne tvoriť zisk.

"Pokiaľ ten model domyslíme do konca, v zásade nehovorí nič iné, len že predstavuje absolútnu hmotnú zodpovednosť menežerov štátnych firiem, pretože objektívne zodpovedajú za akúkoľvek chybu. Väčšina štátnych firiem dokáže splniť väčšinu z tých podmienok. Infraštruktúrne podniky dokážu pri správnom nastavení generovať ziskovosť tak ako na západe okolo 25-30 percent."

Štefan Holý vraví, že myšlienka výstavby nájomných bytov je stále aktuálna, len je najprv potrebné zmeniť legislatívu. "Podľa rebríčku Doing business sme myslím na 140. mieste v dĺžke vydávania stavebného povolenia. Je na to vytvorená pracovná skupina, ktorej cieľom je vypracovať paragrafové znenie stavebných predpisov. Dotknutých zákonov je niekoľko. Stavebné právo na Slovensku tvorí 15 zákonov a zhruba 85 nadväzujúcich vyhlášok."

Podľa Štefana Holého je dôležité, aby Slovensko malo dlhodobý, 20-30 ročný strategický plán, na ktorom panuje všeobecná spoločenská zhoda.

Zhoda zatiaľ nepanuje ani ohľadne plánu mohutnej výstavby nájomných bytov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy