Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Odvolaný riaditeľ NÚSCH Ladislav Kužela podľa ministra Krajčího tuneloval slovenské zdravotníctvo
Zdielať na

Odvolaný riaditeľ NÚSCH Ladislav Kužela podľa ministra Krajčího tuneloval slovenské zdravotníctvo

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Mediálny lynč - tak označil poslanec Obyčajných ľudí Michal Šipoš aj samotný minister zdravotníctva Marek Krajčí kritiku na svoju osobu za odvolanie šéfa najväčšej detskej nemocnice. Minister oznámil, že podáva trestné oznámenie za šírenie poplašnej správy kvôli novinovým článkom tvrdiacim, že je ohrozená starostlivosť o deti. Zároveň povedal, že odvolaný riaditeľ NÚDCh Ladislav Kužela tuneloval slovenské zdravotníctvo za pomoci poslancov strany Smer-SD.

Na začiatku tlačovej konferencie použil aj poslanec Oľano Michal Šipoš aj minister Marek Krajčí výraz "mediálny lynč." Spomínali finančnú skupinu, ktorá sa "roky priživovala na zdravotníctve." Minister je presvedčený o tom, že kritika jeho osoby a krokov v súvislosti s odvolaním vedenia NÚDCh je súčasťou organizovanej akcie s cieľom diskreditovať ho.

V súvislosti s informáciou, že odvolanie vedenia spôsobilo ohrozenie zdravotncej starostlivosti o detských pacientov minister podáva trestné oznámenie: "Na neznámeho páchateľa za šírenie poplašnej správy."

Minister Krajčí potom novinárom ukázal niekoľko problémových bodov v neschválenom pláne činnosti NÚDCh a porovnával výkony či obsadenosť lôžok s inými slovenskými nemocnicami. Zároveň dodal, že odvolaný riaditeľ Ladislav Kužela sa podieľal na tunelovaní slovenského zdravotníctva: "Bol aktérom kauzy, ktorá je učebnicovým príkladom parazitovania."

Podľa Mareka Krajčího poslanci Smer-SD schválili zákon, ktorý umožnil plošné testovanie na prítomnosť baktérie Helicobacter. Z dvoch možných typov testovania, zo stolice za 7,5 eura a z dychu za 100 eur schválili ten drahší. Ladislav Kužela bol v tom čase riaditeľom a spolumajiteľom jediného súkromného gastroenterologického zariadenia na Slovensku,ktoré vykonávalo tento test. Malo ísť celkovo o sumu až 6,6 milióna eur.  

Viac informácií o baktériách helicobacter:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy