Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dážď najbližších dní úrodu nezachráni. Europoslanci hľadajú riešenie ako zadržať vodu
Zdielať na

Dážď najbližších dní úrodu nezachráni. Europoslanci hľadajú riešenie ako zadržať vodu

SLOVENSKO/SVET / Od začiatku roka je sucho. Dážď za uplynulé týždne znížil deficit zrážok, ale stále je to málo. Viacerí odborníci sa zhodujú v tom, že riešením do budúcna je zadržiavanie vody v krajine. Slovensko síce takéto opatrenia prijalo, no podľa niektorých europoslancov sú zatiaľ viac-menej len na papieri.

Za posledné týždne nám obloha dopriala viac vlahy a príroda okamžite obživla. "Celkovo sa situácia zlepšila a zmiernila ale boli veľké rozdiely. V Zuberci spadlo okolo 50 mm, ale v Poprade a Važci len 2 mm zrážok," povedal meteorológ Daniel Cibula.

Aj napriek tomu môžeme stále hovoriť o suchu a ani predpokladaný daždivý začiatok júna nás celkom nevytrhne z biedy.  "Najmä v piatok zrážky na celom území. Za najbližších 5 dní by malo spadnúť 10 až 20 mm," dodal Cibula. Zrážky chýbajú na takmer celom území Slovenska, ale rozdiely sú výrazné. Napríklad v oblasti Rimavskej Soboty až 100 mm a v Hurbanove či v Poprade 70.  Na Lomníckom štíte, alebo v Oravskej Lesnej je na normále.

Česko má väčšie problémy


Česká republika je na tom veľmi kriticky. Deficit vlahy sa tam za niekoľko znásobil.  "Od roku 2014 nám chýba asi 500 mm zrážok, čo je celý rok," uviedol meteorológ. Tamojšia vláda to nemohla prehliadať a prijala mimoriadne opatrenia už koncom apríla. "Minister Richard Brabec predstavil plány ministerstva životného prostredia, ktoré efektívnemu využívaniu dažďovej vody pomôžu," okomentovala hovorkyňa českého ministerstva životného prostredia Dominika Pospíšilová.

Do novely tzv. vodného zákona navrhli novú povinnosť pri akejkoľvek novej výstavbe vodu zadržiavať, či už vsakovaním na pozemku, alebo ju nechať odpariť. "Zjednodušene povedané, bude musieť každý investor nových objektov vybudovať retenčnú nádrž, alebo zasakovací objekt," dodal rezort.

Nová stratégia


Praktické opatrenia na zadržiavanie dažďovej vody na Slovensku sú podľa niektorých europoslancov nedostatočné.  "Slovensko má aktualizovanú stratégiu adaptácie na klimatické zmeny, ktorej súčasťou je aj zadržiavanie vody v krajine, žiaľ ide o nezáväzný dokument," skonštatoval europoslanec Martin Hojsík.

V rámci klimatických opatrení zadržiavanie vody v krajine považuje za kľúčové a opatrenia by mali byť záväzné. Podľa Hojsíka EÚ už pripravuje novú stratégiu na zadržiavanie vody.


Pomôcť v tomto smere môžu podľa neho aj občania tým, že pri výstavbe nových betónových plôch budú žiadať opatrenia na zadržiavanie vody.  A samozrejme, patrí k tomu aj zachytávanie dažďovej vody na našich záhradách a dvoroch.

Na Liptove zažijete sánkovačku aj kúpanie. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy