Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Odklepnutie veľkej pomoci od EÚ musia schváliť ešte členské štáty. Kým Matovič je za, Babiš s kľúčom nesúhlasí
Zdielať na

Odklepnutie veľkej pomoci od EÚ musia schváliť ešte členské štáty. Kým Matovič je za, Babiš s kľúčom nesúhlasí

BRATISLAVA / Desaťročný ekonomický rast Slovenska je preč. Hospodárstvo Slovenska sa medziročne v prvom kvartáli prepadlo skoro o štyri percentá. Najviac by nám pomohlo nakopnutie exportu, to sa ale tak rýchlo neudeje. Na preklenutie problémov potrebujeme preto európske peniaze z bruselského záchranného balíka. Na ich prerozdelení sa ešte členské štáty nezhodli. Rokovalo sa o nich aj na prvej návšteve Igora Matoviča v Prahe. Andreaj Babiš s kľúčom nesúhlasí.

Slovensku sa v posledných rokoch dobre darilo a stále rástlo. Bolo dokonca na čele eurozóny. Ako pri poslednej kríze, sa však aj teraz ukázalo, že naše hospodárstvo je len tak silné ako sú silní naši exportní partneri. "My poterbujeme začať vyvážať a produkovať na vývoz, toto, ale nevieme ovplyvnit," povedal v relácií Na hrane bývalý minister financií za SMER-SD Ladislav Kamenický.

Prepad výroby áut a reštrikčné opatrenia spôsobili, že v prvom štvrťroku sa naše hospodárstvo medziročne prepadlo o 3.7% a oproti poslednému štvrťroku 2019 ešte výraznejšie.


To je pritom len začiatok. Koronakríza prvý štvrťrok len lízla. Podľa Eduarda Hegera je preto najdôležitejší reštart: "Potrebujeme naštartovať to podnikateľské prostredie. Lebo práve podnikatelia dávajú prácu."
To, ale tak jednoduché nebude. Naše podnikateľské prostredie na tom bolo biedne aj bez krízy. 
Vyplýva to zo správy ministerstva hospodárstva. "Podnikateľské prostredie je v stave šerednom," povedal minister hospodárstva Richard Sulík.

Keďže nakopnúť zahraničný dopyt len tak nenaštartujeme, budeme potrebovať peniaze z európskeho záchranného balíka v objeme 8 miliárd eur pre nás. Taký je návrh európskej komisie, ktorý ešte musia schváliť členské štáty. Nie všetkým sa ale kľúč prerozdelenia 750 miliardového balíka pozdáva. Nesúhlasí s ním napríklad Praha, Igorovi Matovičovi to potvrdil Andrej Babiš.


Obaja premiéri v Prahe neriešili len otázky vzájomných vzťahov, ale aj európskych a to najmä korona pomoci.
"Tie opatrenia sú šité na mieru krajín, ktoré neboli tak zodpovedné ako my. Z hľadiska zadĺženia, z hľadiska rozpočtovej zodpovednosti a nezamestnanosti," dodal Babiš. Zároveň je tam podľa Babiša veľmi veľa neznámych. Igor Matovič je s kritériami pre Slovensko naopak spokojný.
Bližšie sa touto otázkou budú zaoberať premiéri na stretnutí V4 v Ledniciach.


Bruselské peniaze majú ísť na modernizáciu krajiny a štrukturálne reformy v školstve, zdravotníctve, či v digitalizácii. Veľkou výzvou bude, aby sme nepokazilo ešte aj toto, doteraz nám to s eurofondami nešlo."Bude náročné, aby sme to na Slovensku zvládli prefinancovať a pustiť do ekonomiky," uviedol Heger.
Na tomto sa s ním zhodol aj jeho predchodca a politický oponent ladislav kamenický v diskusnej relácii Na hrane, ktorý mu ale zaprial veľa šťastia.

Prepad v maloobchode je najväčší od roku 2009. Prognózy ale nie sú dobré.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy