Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Otec vážne chorého Adamka (11) žiada o preverenie postupu lekárov. Tí vraj už vyčerpali všetku možnú liečbu
Zdielať na

Otec vážne chorého Adamka (11) žiada o preverenie postupu lekárov. Tí vraj už vyčerpali všetku možnú liečbu

BRATISLAVA / Rodičia malého Adama sa snažia nájsť pre syna liečbu. Chlapček má nevšedné ochorenie rakoviny kostí. Na zhubné ochorenie podľa rodičov neprišla jeho detská lekárka, ale až na pohotovosti, kde bol stav Adamka už nesmierne vážny. Teraz žiadajú prešetrenie postupu všetkých lekárov, ktorí ich dieťaťu mohli pomôcť. Upozorňujeme, že nasledujúci obsah článku nie je vhodný pre deti a citlivé povahy.

Dnes už 11-ročný Adam sa začal rodičom sťažovať na bolesť v kolenách, keď mal sedem rokov. Detská lekárka mu mala predpísať len bežné lieky na bolesť a bolesť. Rodičia tvrdia, že žiadne špeciálnejšie vyšetrenia ich syn nepodstúpil. "Že ibalgin má brať a odpočívať, pol roka nič, potom dostal teploty, potom sme šli na pohotovosť, tam nás hneď hospitalizovali," opisuje celý priebeh otec Ľuboš Ružička.

O dva týždne im lekári povedali, že Adamko má raritne ochorenie známe pod názvom Ewingov sarkóm. "Zistili, že už má rozsiahle metastázy, že už je teda neskoro," vraví Ľuboš. Ide o ochorenie rakoviny, ktorá radikálne postihuje dolné končatiny, ale aj svaly a tkanivá, u nás ho diagnostikujú v priemere trom deťom ročne. 

Chlapec okamžite nastúpil na onkologickú liečbu na bratislavských Kramároch. "Vyše roka mal chemoterapiu, potom tri mesiace bolo dobre a potom sa mu to vrátilo, zas mu dali chemoterapiu a potom nám povedali, že už nepoznajú na to žiadnu liečbu," pokračuje otec. Napriek tomu, že chlapcovi sa príznaky vrátili, pre lekárov vraj išlo o očakávaný priebeh choroby. Otec si ale myslí, že lekári nevyčerpali všetky možnosti a preto žiada o preverenie ich postupov. 

"Úrad obdržal podnet 28. apríla. Otec v ňom vyjadruje nespokojnosť s poskytovanou zdravotnou starostlivosťou jeho synovi a to zo strany detskej lekárky v Trnave ako aj zo strany Národného ústavu detských chorôb v Bratislave," potvrdila Radoslava Muchová, hovorkyňa ÚDZS SR.

Otec po vlastnej línii našiel v Česku liečbu, ktorá by jeho synovi mohla pomôcť. Onkológ im tam odporučil liečbu s názvom COMBAT. Na tú je ale u nás potrebné získať výnimku ministerstva zdravotníctva. O liečbu teda požiadali a aj uspeli. No trvalo im to celé mesiace. 

Nemocnica tvrdí, že konali podľa štandardných postupov diagnostiky a terapie. "NÚDCH absolútne súhlasí s postupom našich onkológov a danému pacientovi sme poskytli modernú liečbu," vyjadrila sa Zuzana Čižmáriková z NÚDCH. 

Rodičia sú už zúfali, lekári tvrdia, že vyčerpali všetky možnosti. Rodina hľadá pomoc aj v Rakúsku. Od kontrolných úradov chce vedieť, či lekári naozaj urobili všetko, čo mohli. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy