Skoro jasno
15°
Bratislava
Definitívny koniec dlhej karantény v osade v Žehre. Všetci obyvatelia sú už vyliečení
Zdielať na

Definitívny koniec dlhej karantény v osade v Žehre. Všetci obyvatelia sú už vyliečení

ŽEHRA / Spišskonovoveský okres mal tretí najväčší počet nakazených koronavírusom. Dokopy ich bolo 108. O veľké percento sa postarala žehrianska osada. No už aj tam začali naplno oslavovať. V sobotu otvorili karanténne mestečko, čiže štvrtý, doposiaľ zatvorený sektor osady. Všetci nakazení sa už podľa testov ochorenia COVID-19 zbavili. Podľa Petra Polláka nákaza prišla do osady z anglického mesta Sheffield, kde obyvatelia osady pracujú.

Osada v Žehre bola v karanténe zo všetkých najdlhšie. Môže za to nízka počiatočná disciplinovanosť jej obyvateľov aj obrovský počet nakazených. "Celkovo sme otestovali v rámci Karuselu 1 viac ako 9000 Rómov. Bolo 143 pozitívnych, 72 z nich bolo v tejto obci v Žehre," informuje člen permanentného krízového štábu Peter Pollák. 

Osadu preto rozdelili na štyri sektory. Tie otestovali vojenskí zdravotníci. Prvé tri postupne otvorili pred dvoma týždňami. Nakazených presťahovali do štvrtého sektoru, ktorý je teraz už tiež minulosťou. "Testovanie, ktoré prebehlo vo štvrtok a v piatok dopadlo na jednotku. To znamená všetkých 53 ľudí, ktorí sa náchadzali v tomto karanténnom mestečku, bolo dvakrát po sebe negatívne testovaných," uviedla regionálna hygienička Renáta Hudáková. 

"Bolo to jasné, že to je pre naše dobro. Ďakujeme všetkým. Sme boli otestovaní a chvalabohu, že ďakujeme Bohovi, že nás z toho vytiahol," vravia obyvatelia karantény. 

Obyvatelia si zbalili iba najnutnejšie veci. Pre zvyšné sa vrátia v najbližších dňoch. Priestory musia vydezinfikovať. Svoje pôsobenie tu končia aj vojaci. Policajti sa opäť vrátia k bežným činnostiam. "Vojaci v podstate, a to som veľmi rád a chcel by som im z tohto miesta poďakovať, si splnili všetky svoje úlohy. Jak z ústavy, zo zákona o ozbrojených silách, aj nariadenia vlády v tejto pandémii. Priemerne bolo použitých až 1000 vojakov denne, čo znamenalo vysoké nároky na zdroje," vyjadril sa zástupca náčelníka generálneho štábu OS SR Jozef Pokorný. 

Títo obyvatelia karanténneho mestečka boli bez slobody pohybu 52 dní. Preto im bol k dispozícií aj tím odborníkov. "Najžiadanejšia požiadavka, ktorá sa neustále opakovala, boli informácie. To bolo najkľúčovejšie. Keď si predstavíte byť zavretí 7 týždňov niekde, potrebujete vidieť cestu," vraví správca karantény Marián Cehelník 

Karanténne mestečko pri žehrianskej osade neostáva. V priebehu budúceho týždňa ho po dôkladnej dezinfekcii rozoberú a priestor dajú do pôvodného stavu. 

Pozrtie si archívnu reportáž zo Žehry: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy