Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zuzana ostala uviaznutá v Maďarsku. Trvalý pobyt má pritom na Slovensku
Zdielať na

Zuzana ostala uviaznutá v Maďarsku. Trvalý pobyt má pritom na Slovensku

BUDAPEŠŤ / Zuzana sa v Maďarsku, iba 30 kilometrov od hraníc, dostala pre koronu do neuveriteľnej situácie. Doslova tam "uviazla". Podľa nových dohôd by mohla prekročiť našu hranicu už na 48 hodín. Problém je ale v tom, že ona chce ísť konečne domov. Trvalý pobyt aj štátnu príslušnosť má totiž na Slovensku. Ak by zostala v Maďarsku, hrozí jej, že prekročí maximálny 90-dňový pobyt v cudzine.

"Teraz sme už rozmýšľali, že partner ma zoberie za ženu, ale aj papiere by som musela vybavovať na Slovensku, ale ani to neviem, aby som mohla chodiť, aj sem aj tam," vraví Zuzana. 

Zuzana je slovenskou občiankou, a má tam aj trvalé bydlisko. S dlhoročným priateľom z Maďarska trávili vďaka Schengenu spoločne čas striedavo na jednej či druhej strane hranice. Teraz sa už ale tretí mesiac domov nedostala. "Ja som prišla v marci sem, že s partnerom ideme na narodeniny, a potom som sa nevedela dostať, takže už od marca som tu v Maďarsku," vysvetľuje Zuzana.  

Aj keď je v Maďarsku len 30 kilometrov od hraníc, domov sa dostane, len ak absolvuje 2 týždňovú karanténu. Na Slovensku má dcéru s vnučkou a aj mamu.
"K mamke nechcem ísť, ona má 73 rokov, dcéra a malá, ani k nim nechcem ísť, aby mohla ísť do práce, lebo potrebuje peniaze. Nikde nechodíme, nie som chorá, a teraz keby ma dali niekde do karantény, to by som nechcela, že s niekým na izbe a ja by som potom ochorela, lebo chvála Bohu nič mi nie je," vysvetľuje Zuzana. 

Pre ľudí, ktorí zostali v niektorej zo susedných krajín a chcú prísť domov, sa povolenie na prekročenie hraníc Slovenska, Maďarska a Čiech na 48 hodín, paradoxne nevzťahuje. "Nemôžem mať dvojité občianstvo, potom slovenské nebudem mať a to by som nechcela, lebo tam mám celú rodinu," vysvetľuje Zuzana. 

Riešením je získanie prechodného pobytu v dome partnera. Pokúsila sa to riešiť telefonicky, keďže kvôli obmedzeniam nemohla na úrad, ale nepochodila.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy