Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kontroverzné šeky kotlebovcov: Znalec na súde potvrdil názor obžaloby
Zdielať na

Kontroverzné šeky kotlebovcov: Znalec na súde potvrdil názor obžaloby

Google News Button Sledovať správy

PEZINOK / Už druhý deň pokračoval súd v kauze kontroverzných šekov Mariana Kotlebu. Dnes na súd prišiel za hlasného uvítania svojich prívržencov. Nosná ale bola výpoveď odborníka na politický extrémizmus. Ten totiž potvrdil názor obžaloby v súvislosti s číslami 14 a 88.

Marián Kotleba hneď v úvode konania ešte pred výpoveďami svedkov požiadal senát o slovo. Tvrdil, že nerozumie, prečo mu hrozí prísnejší trest a že mu nie je jasné, čo mu je kladené za vinu a voči čomu sa má brániť.

Sudkyňa mu ale vysvetlila, že súd bol povinný ho upozorniť, že môže byť posudzovaný podľa prísnejšej právnej kvalifikácie, no podľa trestného poriadku mu nemusí vysvetľovať skutkové okolnosti."Dnes mohlo celé Slovensko vidieť, o akú akciu skutočne išlo, a že tam išlo reálne o skutočnú pomoc rodinám, ktorých životný osud by nikto nechcel zažívať," vyhlásil pred súdom predseda ĽSNS Marian Kotleba.

Ako prvý vypovedal svedok katolícky farár. "Ktorý sa stretol so zástupcom politickej strany pána Kotlebu pri hrobe J.Tisa v Bratislave na Martinskom cintoríne. Tam bola sprostredkovaná jedna rodina, ktorej bola odovzdaná peňažná suma 1488," priblížil dozorujúci prokurátor. 

Pred senát sa postavil aj poslanec za ĽSNS a spevák Ondrej Ďurica. Na podujatí, na ktorom Kotleba rozdával šeky ešte v roku 2017, bol tiež. Priznal, že symboliku spornej sumy pozná. "Bol som s tým zoznámený, pretože v ozbrojených silách je brožúra, ktorá na tieto veci upozorňuje. Ja ako veliaci poddôstojník v OS som bol ten, ktorý si mal tieto veci všímať, mal na to upozorňovať," uviedol pred súdom. 

Napriek tomu ale Mariána Kotlebu na to neupozornil. "Nevyrušuje ma ten šek, absolútne ma nevyrušuje. Pretože ja som bol svedkom, ako Marián Kotleba daroval niekoľko súm v rôznych číslach. A vôbec tam nebol ani úmysel," vysvetlil Ďurica. 

Jaroslav Pagáč, ktorý na oslave spieval, odmietol vypovedať, a to z dôvodu, že už sám čelí obvineniu z extrémizmu a nechce si zapríčiniť ďalšie stíhanie. Záznam oslavy sa ako dôkaz tiež prehral na súde."Videli sme tam na tejto akcii fotku Jozefa Tisa. Išlo tam o oslavu človeka, ktorý sa narodil 14.3.1939, kedy vznikol slovenský štát. A mnoho drobných detailov, ktoré nasvedčujú, že ide o tradičné prepojenie historického fašizmu s novodobým neofašismom a extrémizmom," skonštatoval dozorujúci prokurátor. 

Znalec Matej Medvecký vo svojom posudku uviedol, že suma 1488 má jednoznačný a špecifický význam. Šifra podľa neho smeruje k neonacistickej ideológii a je jednou z najfrekventovanejších šifier v prostredí extrémnej pravice. "Ten kriptonit 1488 je v prostredí neonacistov veľmi rozšírený. Dá sa s tým stretávať pravidelne, má pre nich špecifický význam," potvrdil Medvecký. 

"Z výpovede tak veľmi ohlasovaného znalca vyplynula iba jedna vec, že som sa ničoho nedopustil. A nič som nespáchal," vyjadril sa Kotleba. Názor prokurátora je ale odlišný. Marianovi Kotlebovi tak stále hrozí vezenie na 4 až 8 rokov. "Znalec potvrdil, že v celosvetovom priestore symbolika 1488 je notoricky známa. Využívajú ju extrémistické sily, pravicoví extrémisti. Chceme dokázať, že toto odovzdávanie sumy nie je náhodné, ale išlo o neonacistickú, fašistickú symboliku," dodal prokurátor. 

Viac o prípade sa dozviete tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy