Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Pellegrini vyzval Fica, aby odišiel zo Smeru
Zdielať na

Pellegrini vyzval Fica, aby odišiel zo Smeru

BRATISLAVA / Situácia v Smere je od parlamentých volieb napätá. Predseda a trojnásobný expremiér Robert Fico odmietol opustiť kormidlo. A preto dlhodobo najpopulárnejší člen Smeru - Peter Pellegrini, čoraz hlasnejšie začal hovoriť o výmene stráži a tiež o Smere s novou, prijateľnejšou tvárou. Tou jeho. Fico dnes vyhlásil, že strana potrebuje zmenu, ale inú, kde si členovia nebudú riešiť svoje osobné ambície. Protireakcia prišla rýchlo. Pellegrini so svojimi podporovateľmi vôbec po prvýkrát otvorene vyzvali Fica, aby odišiel z čela strany, ktorú sám založil.

"My tu dnes nahlas hovoríme to, čo si šepkajú všetci naokolo, vrátane mnohých našich stranníkov, či voličov, no nikto to verejne nevysloví. Ak chce pán predseda  Fico pomôcť SMER-u a sociálnej demokracií na Slovensku, dozrel čas na jeho odchod zo strany,"  vyzval Fica Pellegrini. Expremiér si myslí, že je čas, aby Fico zo strany odišiel. Spolu s nim sa objavili na tlačovej besede podpredsedovia strany Richard Raši, Peter Žiga, a členka predsedníctva Denisa Saková. "Pán predseda zároveň povedal, že Smer  potrebuje bojovníkov a sám pri tom priznal, že sa mu bojovať nechce. Ani v diskusiách, ani v parlamente," reagoval Pellegrini na dopoludňajšiu tlačovku Roberta Fica a podotkol, že Smer potrebuje viesť silný líder.

Pellegriniho na tlačovke podporili len traja členovia predsedníctva, ktoré môže podľa stanov rozhodnúť o zvolaní mimoriadneho snemu, kde sa môže meniť predseda strany.

Na dnešnej tlačovej besede, ktorú adresoval odborárom a jednote dôchodcov, sa Robert Fico nevyhol otázkam smerom do vnútra strany aj na komentovanie Petra Pellegriniho, ktorý otvorene hovorí o tom, že chce prebrať žezlo po zakladateľovi Smeru. Pellegrini prirovnal Fica k Vladimírovi Mečiarovi. Ten stranu HZDS založil, aj pochoval. 

Fico pripomenul výše 20-ročný príbeh strany Smer-SD, a odkázal aj svojim spolustranníkom "že nebyť jeho a jeho osoby, tak by nikdy nemali takú závratnú politickú kariéru, vrátane Petra Pellegriniho." Zároveň povedal, že chcú byť silnou ľavicovou stranou a taká strana potrebuje "bojovníkov" a nie  "slniečkárov či liberálov". Či týmto myslel konkrétne Petra Pellegriniho, tak to opätovne odmietol komentovať.

Fico tvrdil, že je za zmeny v strane, pretože nie je mediálnou bublinou. "Je budovaný 21 rokov. Mne veľmi záleží na tom, aby prišli opatrenia, ktoré zo Smeru-SD urobia silnejšiu politickú stranu. Vtedy má význam o týchto zmenách hovoriť,“ priblížil Fico a pokračoval, že sám je pripravený "zmeniť vzorec svojho správania sa“ ako politika.

Ako ďalej povedal, nemá chuť chodiť do televízií sa v nedeľu s niekým hádať. Svoju úlohu vidí v strane, lebo má tridsaťročné skúsenosti a tie chce využiť. Keby podľa neho nedošlo k zneužitiu vraždy novinára a jeho priateľky, tak by bol premiérom dvanásť rokov. Odmietol, že by skončil ako bývalý predseda Ľudovej strany - Hnutie za demokratické Slovensko (HZDS-ĽS ) Vladimír Mečiar alebo ako predseda Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie (SDKÚ-DS) Mikuláš Dzurinda. "Mňa s Mečiarom, ani s Dzurindom neporovnávajte,“ poznamenal s tým, že nie je politik, ktorý si stranu založí a aj zničí. Povedal tiež, že mal nevídanú politickú kariéru a takú majú podľa neho aj Peter Pellegrini či Richard Raši. Zároveň im nepriamo odkázal, že by niekto nemal pretláčať svoje osobné ambície.

​O skorší termín snemu Smeru-SD sa chce usilovať podpredseda strany Peter Pellegrini. Fico však odmietol povedať, či sa uskutoční. Rovnako nechcel povedať, či by prijal funkciu čestného predsedu strany. Špekulovať nechcel ani o svojom zdravotnom stave a či by mal podstúpiť ďalšiu operáciu, ako naposledy v roku 2016. Priznal len, že v rodine majú problémy s krvným tlakom, čo ho prenasleduje 15 rokov. Naopak, poukázal na to, že je v dobrej kondícii. "Dnes ráno som vesloval 18 kilometrov,“ podotkol.

Fico nemal na tlačovej konferencií v centrále strany nasadené rúško. Nevidel v tom problém. Poukázal na to, že je od novinárov vzdialený dva metre. "Tak ma nahláste na políciu a dajte mi putá,“ dodal.

Ako prví vyslali signál z Banskej Bystrice

Poslanci Smeru v Banskobystrickom kraji sa rozhodli verejne kritizovať pomery v strane. Žiadajú o čo najrýchlejšie zvolanie snemu a volajú po výmene na tých najvyšších miestach. Strana podľa nich potrebuje nový vietor a nepáčia sa im kauzy z nedávnej minulosti spájané so Smerom. "Na druhú stranu sa aj zbaviť záťaže spojenej s kauzami jednoltivcov," vyjadrila sa predsedníčka poslaneckého klubu Smeru BBSK Božena Kováčová.

Pokiaľ by nedošlo k zmenám a nebude vymenený predseda strany, svoju ďalšiu budúcnosť už v Smere nevidia. "Ak nebude vymenený predseda strany Smer a Pellegrini odíde a založí novú stranu, tak my ideme s ním," prezradila Kováčová. Na stanovisko poslancov BBSK písomne zareagoval aj samotný Peter Pellegrini. Privítal, že politika zodpovednej zmeny oslovila regionálne štruktúry ako aj ľudí mimo strany.

Netrvalo dlho a ozval sa predseda strany Robert Fico, ktorý im adresoval otvorený list. "Vzhľadom na moju práceneschopnosť sa nemôžem zúčastniť na rokovaní NR SR a reagovať na posledné udalosti. Je mi ľúto, že sa stáva tradíciou využívať moju neprítomnosť na oslabovanie postavenia Smeru-SD v mene osobných politických ambícií," napísal na úvod listu Fico.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy