Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Jednou z priorít oživenia ekonomiky je šetrné hospodárstvo. Plyn aktuálne do plánov nezapadá
Zdielať na

Jednou z priorít oživenia ekonomiky je šetrné hospodárstvo. Plyn aktuálne do plánov nezapadá

EÚ/SLOVENSKO / Európska únia zvažuje ďalšiu podporu pre využívanie plynu na starom kontinente. Jednou z priorít pripravovaného biliónového plánu na oživenie ekonomiky je totiž klimaticky šetrné hospodárstvo. Práve plyn však k takým zdrojom aktuálne nepatrí. Osem členských krajín, vrátane Slovenska preto žiada, aby peniaze z Únie naďalej smerovali aj na jeho podporu.

Pandémia koronavírusu zrazila európske hospodárstvo na kolená a výrazne ovplyvní aj investičné výdavky. Tie sa týkajú aj postupného znižovania emisií skleníkových plynov. Tlak je najmä na využívanie čistých energií z obnoviteľných zdrojov. Prechod na ne je však zdĺhavý a predovšetkým veľmi drahý.

Osem krajín prevažne z východného bloku únie sa v tejto súvislosti snaží docieliť, aby medzi zdroje neškodiace životnému prostrediu, zaradil Brusel aj plyn. V súčasnosti však platí kompromis, že spolu s jadrom ich síce EÚ nepovažuje za čisté, no ani ekologicky škodlivé.


“Je evidentné, že bez zemného plynu Európska únia nesplní svoje klimatické ciele, ktoré si dala napr. do roku 2030, čo sa týka znižovania emisií a úrovni zhruba 50-55 percent. Pretože aj vďaka plynofikácii a pôsobeniu zemného plynu sa na Slovensku od roku 1990 v energetike znížili emisie oxidu uhličitého, resp. skleníkových planov o viac ako 60 percent," uviedol výkonný riaditeľ SPNZ Richard Kvasňovský. Cieľom Európskej únie je do roku 2050 dosiahnuť klimatickú neutralitu. To sa jej však, podľa odporcov využívania zemného plynu, určite nepodarí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy