Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na hrane s premiérom Igorom Matovičom: "Sulíkokríza" je zažehnaná a pozornosť dostanú politické nominácie
Zdielať na

Na hrane s premiérom Igorom Matovičom: "Sulíkokríza" je zažehnaná a pozornosť dostanú politické nominácie

BRATISLAVA / Ako prvý muž našej krajiny sa môže pýšiť vynikajúcimi výsledkami v boji proti pandémií koronavírusu. Teraz má však pred sebou nový boj o udržaní životnej úrovne o to, aby naša nezamestnanosť bola čo najnižšia. Chce, aby obchody ostali zatvorené v nedeľu? Má v hlave plán akých ľudí treba čo najskôr na kľúčových pozíciach vymeniť, a kým ich nahradiť?

Premiérske tradície

Igor Matovič do dnešnej diskusie prišiel sám, dokonca si to tak aj prial. Rovnaké princípy boli častokrát kritizované z dnešných strán koalície za čias vlády SMERu-SD. Na otázku moderátora Michala Magušina, či bude pokračovať v tejto tradícií, predseda vlády reagoval: "Neviem,však dobré tradície asi nie je vhodné úplne meniť.  Ja  som si dal vytiahnuť  všetky diskusné relácie Petra Pellegriniho, že či teda chodil alebo vlastne aký bol ten štandart. V podstate chodil celý čas sám okrem úzkeho predvolebného obdobia. Tak myslel som si, že to bola taká tradícia, že tak sa to patrí... Môžme to aj prípadne potom pomeniť." 

Smart návraty

Repatrianti stále čakajú na uľahčenie prístupu na Slovensko a vyhnutiu sa povinnej štátnej karantény. Domáca smart karanténa, ktorá ponúka oveľa pohodlnejšiu možnosť povinnej karantény by mala byť od piatka 15:00 v ostrej prevádzke. Premiér dnes potvrdil, že testovanie smart karantény je na konci. Čaká sa ale na odsúhlasenie spoločnosťami Google a Apple. Na otázku dokedy bude povinná štátna karanténa odpovedal, že je to vec epidemiologického charakteru a najväčšie riziko prichádza z hraníc.  "Porovnal by som to akoby Európa je 45 pohárov.  A my v tom pohári máme najčistejšiu vodu, čiže vydobili sme si to, že máme najlepšiu situáciu zo všetkých krajín v rámci Európy. Keď si chceme udržať tú slobodu na Slovensku, tak musíme byť veľmi opatrní práve pri prechode hraníc. Lebo v prípade ak by sme si povedali, že hranice neexistujú." 

Mnohí ľudia pochádzajúci z Nemecka, Rakúska nám do redakcie napísali, že sa nemôžu dostať ku svojim rodinám. Za akých podmienok by mohli prísť na Slovensko? Premiér potvrdil, že stále prebiehajú rokovania a maďarský minister zahraničia potvrdil možnosť vstupu slovákov na územie Maďarska na 24 hodín bez negatívneho testu na koronavírus. Vytipovaných je 8 krajín do ktorých je možné vstúpiť bez povinnej štátnej karantény a bez negatívneho testu. Podľa premiéra je vecou vyjednávaní za akých podmienok. "Tie krajiny boli vybraté tak, že sú v dosahu do 24 rodín... a druhé kritérium, že tam je incidencia úmrtnosti pod 15 na 100 000 obyvateľov."

Koronakríza na plné obrátky

Európsky unikát v boji proti koronavírusu však má svoje dôsledky. Na Slovensku sme mali najväčší medzimesačný nárast nezamestnanosti, ktorý prekonáva aj krízu z roku 2009 a to 6,2% na 7,4%. Firma Emraco  chystá prepúšťať 200 ľudí, firme Nexis fibers v Humennom hrozí prepúšťanie 400 zamestnancov. Premiér ale obhajuje, že v prípade Nexis fibers ide o dlhodobo neriešený problém, ktorý nesúvisí s krízou. Prípad firmy Embraco, ktorá je najväčším producentom kompresorov do chladničiek, podľa premiéra priamo súvisí s exportom do zahraničia. Matovič ale obhajuje opatrenia, ktoré vytvorila vláda. "V rámci Európy Slovensko malo najmiernejšie opatrenia a dosiahli sme najlepšie výsledky. Čiže poškodili sme si najmenej ekonomiku a dosiahli sme zatiaľ po medicínskej stránke najlepšie výsledky. Teraz keď ekonomiku chceme naštartovať, my musíme držať palce najmä našim partnerom v okolí." Cestou podľa neho je zákonník práce prostredníctvom, ktorého chcú tlmiť nezamestnanosť, motiváciou preplácania miezd zamestnancov, náhradov nájmov. Jeho ambíciou je ale primárne boj s korupciou. 

Nedeľný predaj a  Sulíkokríza

S rušením mimoriadneho stavu súvisí aj  rušenie zákazu nedeľného predaja. Minister hospodárstva Richard Sulík v našej predošlej relácii povedal, že si už kúpil kvasnice na  prípadnú stopku nedeľného predaja.Matovič ale túto tému nechce otvárať v prípade možného rozpadu koalície. "Budeme sa mu snažiť vysvetliť aby to čo hlásal na bilboardoch, že najlepší recept na zdravý rozum. Aby to heslo nakoniec naplnil, aby to v nedeľu zatvorili." Zástupcovia opozície dlhodobo vyčítajú vzťahy medzi Richardom Sulíkom a Igorom Matovičom. Podľa premiéra sa situácia naštrbila počas Veľkonočných opatrení."Vtedy som potreboval aby sme sa postavili všetci štyria koaliční partneri vedľa seba stáli v jednom šíku a ľuďom to vysvetlili. Richard neodolal a vtedy hovoril, že on to vidí inak a  on by nezakazoval nič  a nepomohlo to veci." Na druhú stranu tvrdí, že takzvaná "Sulíkokríza" je už za  nami. "Ja Riša  mám rád, vždy som ho mal rád," dodal.

Post generálneho  prokurátora

Zmena zákona je už na stole a generálnym  prokurátorom sa môže stať aj neprokurátor. Jedným  z horúcich kandidátov je Daniel Lipšic. On sa vyjadruje,  že sa s nikým  z politikov nestretol a nerokoval.  Predseda vlády ale nechcel konkretizovať, či je zákon ušitý na mieru jeho bývalého straníckeho kolegu. Na druhú stranu si myslí, že je jeden z  dobrých kandidátov. "Potrebujeme GP, ktorý sa nebude báť, neuhne pred mafiou a Daniel Lipšic by bol dobrý kandidát z ktorých by sme mali vybrať."  Voľba generálneho prokurátora by mala byť verejná. "Radšej nech sa každý poslanec prizná, za koho poslanec hlasuje, nemá sa za čo hanbiť dúfam a ja som za verejnú voľbu." 

Politické nominácie a slová podobné R.F.

Richard Sulík sa už v  minulosti vyjadril, že je dobré mať správne nastavené politické nominácie vo verejných funkciách. Samotné strany by tak niesli zodpovednosť za svoje nominácie. Premiér hovorí, že je to o presnom určení hranice pokiaľ  politika siaha. Víziou ale je úplné odpolitizovanie Štátnej správy pričom sa nebránil použiť aj expremiérsky slovník Roberta Fica: "Zrejme tá čiara vznikne tam, že prednostovia budú tí polittíckí nominanti za ktorých zoberieme zodpovednosť ale úplne všetci ostatní ľudia budú mať požiadavku byť odborníci a žiadna farba straníckej knižky tam nebude zohrávať rolu... Jednoducho sme 70 rokov pľuli na tých štátnych úradníkov. Ja chcem garantovať týmto ľuďom, že tam bude rozhodovať jedine odbornosť a že tie úrady vyčistíme práve od takých politických prostitútok, ktoré mali jedinú legitimáciu, jedinú schopnosť, že mali správnu farbu straníckej knižky a v hlave mali s prepáčením nas*até," 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy