Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Prvá tripartita si vyžadovala dlhú diskusiu. Dohoda padla na dlhodobom kurzarbaite
Zdielať na

Prvá tripartita si vyžadovala dlhú diskusiu. Dohoda padla na dlhodobom kurzarbaite

Čo s pomocou pre podniky i zamestnancov, ale tiež otázka zmien v zákonníku práce, či dlhodobé zavedenie kurzarbeitu. O tom všetkom dnes debatovala tripartita.Výsledkom je napríklad i vznik komisie, ktorá bude riešiť dôchodkový systém a tiež odvodové zaťaženie. Prvýkrát rokovaniu šéfoval už minister Krajniak a dnes i premiér Igor Matovič.

"Za posledných 90 rokov najväčší ekonomický problém prežijeme s najmenšími zranienami vtedy, ak budeme držať dokopy. Aj zamestnávatelia, aj zamestnanci," vyhlásil po rokovaní tripartity premiér Igor Matovič.

Napriek niekoľko mesačnej pauze a náročným časom sa dá povedať, že dnešné rokovanie tripartity bolo jedným z konštruktívnejších.  Výnimočne sa odborári a zamestnávatelia zhodli v jednej veci,  a to že pomoc pre podnikateľov a zamestnávateľov treba zjednodušiť a urýchliť.

Odborári žiadajú zvýšenie horného limitu pre výpočet náhrady pre zametnanacov a odmietajú uvoľňovanie zákonníka práce. Naopak zamestnávatelia hovoria o pomoci podnikateľom, aby odvrátili hrozby žalôb a o pedĺžení zamestnávania na dobu určitú.


"V mesiaci jún, júl nám prídu stovky zamestnancov, ktorí nám pracujú v priemysle na dobu určitú a týmto pokiaľ nevieme predĺžiť, takýchto zamestnancov ďalej zamestnávať nebudeme," povedal viceprezident ZAP Pavol Prepiak."Pedbežnme vieme povedať, že by sme takto zachránili asi 400 pracovných miest, najmä v automobilovom priemysle" informoval po zasadnutí minister sociálnych vecí Milan Krajniak.



Náročnejšia bude zrejme debata o zmenách v zákonníku práce. A odborári žiadajú 100 percentnú práceneschopnosť pre zamestnancov prvej línie. "Zamestnanci súkromných podnikov, ktorí museli počas tohto obdobia pracovať, napríklad obchodníci, a mohli byť pri výkone svojej práce nakazení, bol by to spôsob ocenénia ich práce," uviedla viceprezidentka Konferencie odborového zväzu  Monika Uhlerová.


Po prvotnom rozbehu čaka partnerov ale náročné obdobie a napríklad i debata o minimálnej mzde pre rok 2021.
"Budeme určite navrhovať aby sa minimálne zmrazila minimálna mzda," vyhlásil viceprezident RÚZ Mário Lelovský. "Samozrejme sme aj my realisti, že asi sa nebude dať dodržať zákon ktorý je schválený, ale nechcem nič predbiehať," povedal prezident Konferencie odborových zväzov Marián Magdoško.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy