Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
VIDEO: Takto sa prevrátil čln, na ktorom sa viezol minister Budaj
Zdielať na

VIDEO: Takto sa prevrátil čln, na ktorom sa viezol minister Budaj

V utorok bol minister životného prostredia Ján Budaj v Strážskom v zamorenej lokalite PCB látkami.

DOBROHOŠŤ / V Dobrohošti (okres Dunajská Streda) sa začalo napúšťanie ramien starého Dunaja. Minister životného prostredia Ján Budaj sa viezol po ramene v člne, ktorý sa pokazil. Prúd ho posunul až k hrádzi a prevrátil sa. Celá posádka sa vykúpala, ale je v poriadku.

​Ramenná sústava starého koryta Dunaja má 40 kilometrov, piaty deň do nej prúdi viac vody. "V týchto chvíľach sme v špičke tejto umelej záplavy, až 90m3 za sekundu, bežne dotujeme z tejto hate asi 20m3 za sekundu, do tých našich ramien, stále zápasíme s dôsledkom, že Gabčíkovo nemá postavený spodný stupeň Nagymaros," povedal minister životného prostredia Ján Budaj.

Pôvodne záplavy prichádzali prirodzene, aj viackrát do roka, kopírovali prirodzený režim Dunaja, kde dochádzalo k vybreženiu vody a zaplaveniu celej inundácie.

"Tento umelý systém kompenzuje to, ako to fungovalo v prírode, ale už len ten fakt, že všetci títo účastníci v poltopánkach v kľude prišli až ku brehu a nastúpili suchou nohou do člna ukazuje, že tá záplava nie je úplne dokonalá," uviedol predseda ochranárskeho združenia BROZ Tomáš Kušík. Z vodného diela budú celý mesiac do ramennej sústavy postupne napúšťať od 60 do 90 kubíkov vody za sekundu na oživovenie biotopu Lužných lesov.

"Je to kľúčové, lebo taká suchá jar, to by mohlo znamenať úplne vyschnutie časti Lužných lesov, ktoré ja považujem za náš veľký poklad," hovorí Budaj. "Tie záplavy iniciujú rozmnožovanie rýb, obojživelníkov, podporujú rast Lužného lesa," povedal Kušík.

Pred 30 rokmi by sme sa týmto smerom dostali do starého koryta Dunaja. "Predtým mali rovnakú hladinu, približne, ale teraz tým, že staré koryto má nízky prietok, rozdiel hladiny je 3 -3,5 metra," dodáva Katarína Holubová z Výskumného ústavu vodného hospodárstva.

"Mimo režimu záplav tieklo v ramennej sústave vyše 200m3 za sekundu a počas záplav o niekoľko sto kubíkov viac," vysvetľuje Kušík. Toto je výsledok kombinácie sily dunajskej vody a technickej poruchy.

Čln, v ktorom sa viezol aj minister životného prostredia Ján Budaj, sa stal neovládateľný a skončil prevrátený pri líniovej prehrádzke. Vodohospodári pohotovo pomohli mokrej posádke na breh.

"Sme plávali, teplá voda. Pokazila sa loď a vtiahol nás tento obrovský prúd, v každom prípade, všetci šťastne vyviazli," opísal minister. Májové kúpanie v dunajskej vode plánované nebolo, na rozdiel od simulovanej záplavy, ktorá by mala byť na programe už každoročne.


"Treba povedať, že sa to asi 8 rokov nerobilo, toto je už tretí rok po sebe, čo sme to znova spustili," hovorí poverený generálny riaditeľ Vodohospodárskej výstavby š.p. Dávid Hlubocký.

"My sme spustili petíciu, kde žiadame aktualizovanie manipulačného poriadku a umožnenie, aby viac vody tieklo do ramennej sústavy," dodal Kušík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy